Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yaptı.
Yatırım teşvik paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, "Bu paket toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbirdir, adımdır. Kemer sıkma değil, vergi değil daha fazla yatırım daha fazla ticareti öngören tedbirlerden bahsediyoruz" dedi.
Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları;
Bugün açıklayacğımız müjdeli haberlere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerimizin normalleşme sürecinin somut katkılarını görmeye başladık. Rusya ve İsrail'le ilişkilerimizde eskiye dönüyoruz. Dün son olarak Gazze'ye giden yardım gemisi ciddi bir insani destek olacak oradaki mağdurlara.
Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesi ile turizm sektörü rahatladı ve daha da turist gelecek. Bayram tailiyle iç turizm büyük katkı gödrü. Doluluk oranları yüzde yüze çıktı. 2017'ye yönelik tedbirleri şimdiden almaya devam ediyoruz.
Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz, barış ve güvenlik için, çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz.
YENİ EKONOMİ PAKETİ
Bu paket toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbirdir, adımdır. Kemer sıkma değil, vergi değil daha fazla yatırım daha fazla ticareti öngören tedbirlerden bahsediyoruz.
- Yatırımcılara yönelik kolaylıklar. Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.
- Firmaların işadamların yurtdışındaki işlemleriyle ilgili damga vergisini de kaldırıyoruz. Uluslar arası firmalar için kurumlar vergisi muafiyetini getiriyoruz. Türkiye diğer ülkelere göre fark oluşturacak.
- Doğal afetler ve tutukluluk gibi nedenlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz.
- Yurtdışındaki yatırımcının varlığı var, Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Bu yatırımlar için kolaylıklar getiriyoruz. Yurtdışındaki yatırımcı malvarlığını Türkiye'ye rahatlıkla getirebilecek.
- Bağ-Kur sistemine dahil olan işverenler borcunu öderken indirim sağlanacak. Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak, primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.
- Yıllardan beri taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir alıyoruz. Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü, bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli.
- Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir.
- Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek.
- Yatırımcıların para sıkıntısını çözmek için taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak sayılacak.
- Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Bütün bakanlıkların gümrüklerde işi var. Gümrük Bakanlığı'nın işi yok sadece, bütün bakanlıkların gümrüklerde işi var. Şimdi bunlar kalkıyor, 1 tane Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın adamı olacak ve Gümrük Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütecek. Böylece zamandan tasarruf edeceğiz.
- Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENİYOR
- Yatırım teşvik sistemi yenileniyor. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz.
- Sektörel teşviği hayata geçireceğiz.
- Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz.
- Şirket kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak.
- Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Teşviklerde verilen destekleri anlamı hale getireceğiz. Yılda 2 sefer destek vereceğiz.
- Borsada parasal işlemler gibi ürünler de bir parasal araç gibi kullanılacak.
- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı maddelerinin yürürlüğünü erteliyoruz.
- Turkuaz Kart Sistemi yani beyin göçünü tersine döndürme sistemini teşvik ediyoruz.
- İhracatçıya hususi pasaport verilecek. Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz. Yatırımcı daha iyi şartlarda kredi alacak. Bundan sonra dışarıya satma konusunda kafa yoracağız.
- Tasarrufa kamudan başlayacağız. Kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatıyoruz.
- Yurtdışında emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa araç getiremiyordu, bu uygulamadaki aksaklığı kapatıyoruz.
- 2B'den yararlanmayanlara bir imkan daha tanıyoruz. 2B'den yararlanıp ödemesini yapmayanlara da yeni bir imkan tanıyoruz.
Bu verilenler 3 misli fazlasıyla geri geliyor. Üretim olacak, iş alanı oluşacak, döviz geliri olacak, bunlar hep gelir getiren tedbirlerdir. Bu tedbirlerin hiçbirisi mali disiplini bozacak tedbirler değil aksine bütçeyle ilgili oluşabilecek olumsuzluğu ortadan kaldıracak radikal tedbirlerdir.
Yasal düzenleme ve taslaklarımız hazır. Amacımız Türkiye'nin emeği, aşı büyüsün. Yatırımcı yatırım yapsın ki işsizlere iş kapısı açılsın. Türkiye zenginleşsin ki merhamet elini diğer ihtiyaç sahiplerine daha fazla uzatsın. Aldığımız bu kararların ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.