• BIST 10112.76
  • Altın 3187.767
  • Dolar 35.6964
  • Euro 37.3912
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Bakan Yıldırım Microsoft Ankara Zirvesi’ne katıldı

Bakan Yıldırım Microsoft Ankara Zirvesi’ne katıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Microsoft Ankara Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin artık hayatın her alanında daha fazla yer almaya başladığına dikkati çekti.

Microsoft Ankara Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmasında internetin evin bir üyesi haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, bilişimin olmadığı hiçbir alanın kalmadığını kaydetti. 

"Bilişim, bizim en büyük yoldaşımız, arkadaşımız olmaya devam ediyor" diyen Yıldırım, son 13 yılda bilişim yolları için de gerekli yatırımları başlattıklarını söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin fiber ağının 80 bin kilometreden 270 bin kilometreye çıkarıldığını ifade ederek, Türkiye'nin içinde bulunduğu konum dikkate alındığında bunun çok daha üzerine çıkarma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Genişbant kulanımında 20 milyondan 49 milyona erişen Türkiye'nin, bu oranla dünya ortalamasının üzerinde, Avrupa Birliği ortalamasına yakın bir seviyeye eriştiğini anlatan Yıldırım, mobil abone sayısının 74 milyonu geçtiğini, 1 Nisan itibarıyla da LTE (4,5G) altyapısıyla yeni nesil haberleşme sisteminin vatandaşların hizmetine alındığını anımsattı.

İnternet kullanıcı sayısı 10 yıl önce yüzde 6 civarındayken, bugün yüzde 56 seviyesine çıkarak, dünya ortalamasının yüzde 15 daha üzerinde olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini anlatan Yıldırım, internet servis sağlayıcıların sayısının 10 kat arttığını, 27 milyon 500 bin kişinin e-Devlet kapısından bin 425 farklı hizmeti aldığını kaydetti.

e-Ticaret'in sürekli geliştiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz 10 yıl içinde bilgi iletişim teknolojilerinin ciro artışında da çok çarpıcı rakama ulaştık. 20 milyar liradan bugün 76 milyar liraya yükselmiş durumdayız. Bilişim dünyasında değişimler, gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Her an, her saniye yeni bir ürün, yeni teknoloji tanıtımı dünyada yapılıyor ve kullanıma veriliyor. Bu gelişmelerin arkasında kalmamak için akıl terine daha fazla yatırım ihtiyacı doğuyor. Türkiye'nin nüfus yapısını dikkate aldığımızda çok genç, dinamik, kabiliyetli nüfus yapısına sahibiz. Geleceğin Türkiyesinde bu genç nüfusu, bilgi toplumu olma yolunda daha etkin kullanmanın yollarını mutlaka bulup ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu bağlamda Türkiye'de bizlerle çözüm ortağı konumunda olan yerli ve yabancı tüm bilişim ürün ve hizmet sağlayıcıların, bilgi toplumu olma yolundaki hedeflerimizde bizlerle birlikte çalışmalarını daha fazla yatırım yapmalarını, gayret göstermelerini bekliyoruz."

Yıldırım, Microsoft'un da Türkiye'de siber güvenlik, veri merkezleri, siber suçlarla mücadele gibi konular başta olmak üzere birçok alanda birlikte yapılacak işler konusunda gereken gayreti göstereceklerine inandığına işaret etti.

Kamu ve özel sektörde bilişimle ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini anlatan Yıldırım, "Bilgi iletişim sektörüne yapılan bir birimlik yatırımın ülke büyümesine çarpan etkisiyle 2 birim olarak yansıdığını ifade etmek isterim. Genel büyüme oranlarına baktığımızda yüzde 4, bilişim sektörü Türkiye'de her yıl en az yüzde 10 mertebesinde büyümeye devam ediyor" dedi.

Bilişimle birlikte dünyanın küreselleştiğini ve küçük bir köy haline geldiğini ifade eden Yıldırım, Microsoft'un ülke ve bölgede yaptığı çalışmaların sadece Türkiye bakımından değil tüm bölge açısından önemli olduğunu söyledi.

"Türkiye, yatırım için tüm şartları sağlıyor"

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin yatırım yapmak için tüm şartları ziyadesiyle sağlayan bir ülke olduğunu ifade ederek, "Türkiye, yatırımcı için 4 önemli şartı en iyi şekilde sağlayan ülkelerin başında geliyor. İletişim altyapısı, akıl yolları, iletişim yolları bunlar konusunda gayretlerimiz ve çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Gerek fiber gerek havadan mobil iletişim yollarını şerit sayısını artırarak, iletişimle ilgili her türlü üretime, hizmete yönelik altyapıyı hazır hale getiriyoruz. Yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

Siber güvenlik konusunda farkındalığı oluşturan dünyadaki 9 ülkeden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Yıldırım, siber güvenlik, siber caydırıcılık, siber gelişmeler konusunda da Microsoft ile yapılabilecek önemli işler olduğunu ifade etti.

Yıldırım, Türkiye'de oturmuş bir hukuk sisteminin olduğunu, yarım saatten kısa bir sürede şirket kurulabileceğini ve hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan işlerin yerine getirilebileceğini anlattı.

Yatırımcının beklediği diğer önemli hususun "öngörülebilirlik" olduğunu ifade eden Yıldırım, ülkede istikrar yoksa yatırımcının risk almayacağını ve gelmeyeceğini söyledi.

Türkiye'de son 13 yılda var olan siyasi istikrar sayesinde, 2003 öncesinde 1 milyar dolar olan uzun vadeli yatırım yapan yabancı yatırımın bugün 17 milyar dolar seviyesine çıktığına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin birçok alanda bölgesel merkez haline geldiğini kaydetti.

Yıldırım, küresel bilişim yatırımcıların Türkiye'de varlıklarını ileri seviyelere götürmeleri için yeterli sebebin ve altyapının olduğunu sözlerine ekledi.

"Gelişen toplumların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz"

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu da Türkiye'nin geçen hafta 4,5G teknolojini kullanmaya başladığını anımsatarak, iletişim olanaklarının hızlandırılması bakımından bunun çok önemli olduğunu vurguladı. 

Microsoft olarak 2023 vizyonu çerçevesinde donanımlı, girişimci, yenilikçi insanların, kurum ve kuruluşların kamu ve özelde geliştirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Kansu, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişen toplumların yaşadığı sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Daha sonra Kansu, Bakan Yıldırım'a zirveye katkıları dolayısıyla plaket takdim etti.

binali.jpgbi̇nali̇1.jpgbinali1.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim