Great Place to Work Enstitüsü, "Avrupa’nın En İyi İşverenleri" listesini açıkladı. Büyüklüklerine ve çalışan sayılarına göre beş kategoride düzenlenen listede, “Avrupa çok uluslu şirketler 25” kategorisinde Abbvie birinci sırada yer aldı.
“Avrupa küçük ve orta ölçekli şirketler 50” kategorisinde PASCOE Naturmedizin, “Avrupa büyük ölçekli şirketler 30” kategorisinde Norgeshus ilk sırada yerini aldı. “50 çalışan altı şirketler Avrupa 20” kategorisinde Promed ilk sıraya yerleşti. “Avrupa’nın En İyi İşvereni 100” kategorisinin birincisi Torfs L. NV oldu. Türkiye’nin en iyi işverenleri araştırmasına katılan şirketler, “100 Best Workplaces in Europe” araştırmasına da katılma olanağı yakaladı. Şirketler, Trust Index ve Culture Audit analizlerinden aldıkları puanlara göre listeye girmeye hak kazandı.
Kurum kültürüne önem verdi, ilk sıraya yerleşti
Yüksek güven kurum kültürü oluşturabilen şirketlerin yer aldığı listede Torfs L. NV kurum kültürüne verdiği önemle listenin en tepesinde yer aldı. Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında sektör özel ödülü alan AbbVie, Avrupa’nın en iyi işverenleri listesinde “Avrupa çok uluslu şirketler 25” kategorisinde birinci oldu. “Avrupa küçük ve orta ölçekli şirketler 50” kategorisinin birinciliğini PASCOE Naturmedizin elde ederken, “Avrupa büyük ölçekli şirketler 30” kategorisinde Norgeshus ve “50 çalışan altı şirketler Avrupa 20” kategorisinde Promed ilk sıraya yerleşti.
Özel ödüller İngiltere, Danimarka ve Almanya arasında paylaşıldı
Güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhundan oluşan Great Place to Work modeline ait boyutların analiz edildiği çalışmada, özel ödüllerin kazananları üç ayrı ülke oldu. “Toplumsal Katılım” (Community Involvement) özel ödülüne imalat sektöründe hizmet veren Mars sahip olurken, “Eğlence Kültürü” (Culture of Fun) özel ödülüne Pentia ve “Yenilikçi Uygulamalar” (Innovative Hiring Practices) özel ödülüne de bilgi teknolojileri sektöründe hizmet veren QAware layık görüldü.
Eşit şartlarda çalışmak ve kimseye ayrımcılık yapılmaması en önemli bulgu
Avrupa bölgesinde faaliyet gösteren firmaların analiz sonuçlarında ortaya çıkan en önemli bulgu, Avrupa’nın en iyi işveren kurumlarında çalışanların eşit şartlarda çalıştıklarını ve kimseye ayrımcılık yapılmadığını ifade etmeleri oldu. Avrupa’daki çalışanların şirketlerini çalışmak için “harika bir yer” olarak tanımlarken yöneticilerin iş süreçlerinde dürüst ve etik davranmalarını önemli bir kıstas olarak gördükleri ortaya çıktı. Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise şirketlerini çalışmak için “harika bir yer” olarak tanımlayan çalışanlar, öncelikli olarak şirketlerinin topluma değer katma biçimini değerlendiriyor.
Avrupa’nın en iyileri arasına iki Türk kurumu da girdi
Kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan YGA (Young Guru Academy), Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesine girmeye hak kazandı. İndus Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı A.Ş. şirketi ise “50 çalışan altı Avrupa 20” kategorisinden listeye girerek önemli bir başarı elde etti.
Avrupalılar en çok dostça çalışma ortamına önem veriyor
Firmaların tüm İK uygulamalarını yönetici ve çalışan açısından inceleyen Great Place to Work’ün çalışanlarla yaptığı Trust Index anketinde, Avrupalı çalışanların iş yerinde en çok dostça çalışma ortamına önem verdikleri görüldü. Yapılan ankete göre, çalışanlar için iş yerindeki dostça çalışma ortamı yüzde 92 oranı ile en önemli faktör oldu. Dostça çalışma ortamı faktörünü yüzde 90 ile gurur duyma ve güvenilirlik, yüzde 89 ile saygı ve yüzde 88 oranında da adalet kriterleri takip etti.
Güven, kurum kültürünün bir parçası olunca başarı da geliyor
Pozitif yöndeki değişim ve finansal sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışanların çalıştıkları iş yerine duydukları güvenin önemine dikkat çeken Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Ekonomik hedefler ile çalışan mutluluğu arasında doğru bir orantı mevcut. Güven üzerine kurulu iş yeri kültürünü benimseyen ve çalışanlarını bunun odağına koymayı başaran şirketlerin ekonomik performansları yükseliyor. Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesinde, Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerin Trust Index puanlarının yüzde 90 olduğunu ve dostça çalışma ortamı faktörünün ön plana çıktığını görüyoruz. Kurumlar, faaliyet gösterdikleri alanlar farklı olsa bile, başarıya yüksek güven kültürü sayesinde ulaşıyorlar.” dedi.