Başkent Ankara'nın emlak vergi değeri artışları Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran başkanlığında Gayrimenkul Meslek Komitesi üyeleriyle yapılan toplantıda değerlendirildi.
Baran, burada yaptığı konuşmada, Emlak Vergisi Kanunu uyarınca konut, işyeri, arazi gibi mülklerin emlak vergisine esas rayiç değerlerinin 4 yılda bir Takdir komisyonlarında görüşülüp belediyeler tarafından belirlendiğini hatırlatarak, "Belediyelerce Ankara'nın bazı bölgelerine dair belirlenen rakamların piyasa değerlerinden yüksek olması bu bölgelerdeki üyelerimizin ödeyeceği vergilerde ciddi bir atışa sebep olacak. Tespit edilen rayiçlerin piyasa değerleri ile uyumlu olması ve vergi oranlarında indirime gidilmesi mükellefleri rahatlatacak, kayıt dışılığın da önüne geçilecektir. Bu şekilde vergi oranları düşürülse bile vergi gelirleri artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
ATO Başkanı Baran, toplantıda, Gayrimenkul Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Uludağ ve aynı zamanda Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Merkez Takdir Komisyonu Üyesi olan Meclis Üyesi Erdoğan Yıldırım’dan bilgi aldı. Toplantıda gerçekleştirilen istişare doğrultusunda itirazları değerlendirmek üzere Emlak Vergisi Masası kurma kararı alındı.
ATO Başkanı Baran, konuya ilişkin üyelerine çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:
"Emlak Vergisi'ne esas olacak rayiç konusunda vatandaşın itiraz hakkı var. Bu hak kullanılmazsa mülk için ne öngörülmüşse 4 yıl boyunca bu rayiç üzerinden vergi ödenecek. Bu nedenle rayiç bedellerindeki artışın piyasa rayiçlerinden fazla olduğunu düşünen üyelerimiz mutlaka bize ulaşsınlar.
Mükelleflerin yanı sıra muhtarlar ve ticaret odaları da Emlak Vergisi bedellerine itiraz için vergi mahkemelerinde dava açabiliyorlar. Bize gelen itirazları değerlendirdikten sonra gerekirse dava açma yoluna gideceğiz.
Üyelerimiz 4 yıl boyunca fahiş bir rakam ödememek için bir önce belediyelerden ya da muhtarlıklardan kendi cadde ve sokakları için belirlenen değerleri öğrenerek bize başvursunlar."