Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ''Gökmen Projesi'' kapsamında yapımına başlanan, Türkiye'nin ilk uzay temalı merkezinin inşaatı yükseliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi (GUHEM), tamamlandığında Avrupa'da en iyi havacılık ve uzay merkezi olacak.
Uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı GUHEM, 200 milyon liralık bütçesi ve modern mimarisiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye'nin en önemli merkezi durumuna gelecek.
Yaklaşık 150 interaktif düzenek, havacılık öğrenme ve uzay inovasyon merkezi ile dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı GUHEM'in ilk katında modern uçuş simülatörleri yer alacak.
"Uzay katı" olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Bu kattaki yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler uzay ortamını tecrübe edebilecek.
Geçen ağustos ayında temeli atılan merkezin bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
"Türkiye'nin ilk astronotunu Bursa'dan çıkarmayı hedefliyoruz"
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yaptığı açıklamada, merkezin, ilk ve orta öğretim düzeyindeki gençlerin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artıracağını, çocukların ilgisini çekecek eğitim programlarının gerçekleşeceği atölye ve laboratuvarların yer alacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Uzay havacılık sektörlerinde söz sahibi olan ülkeler kendi astronotlarını da yetiştiriyor. Artık yerli uydusunu üretme noktasına gelen ülkemizde uzay ve havacılık konusunda gençlerimizde daha fazla farkındalık oluşturmalıyız. Bu anlamda bizler de yeni neslin uzay ve havacılık alanında bilinçlenmesini ve yıllara yayılan bu çalışmalar sonucunda da Türkiye'nin ilk astronotunu Bursa'dan çıkarmayı hedefliyoruz."
Burkay, BTSO öncülüğünde uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, "Bursa makine, otomotiv ve tekstil gibi sektörlerdeki güçlü altyapısını dönüştürerek uzay havacılık ve savunma sanayinde söz sahibi olabilecek bir potansiyele sahip. Gerek kümelenmemiz gerekse derneğimizin çalışmaları sonucu sektörde faaliyet gösteren firmalarımızı bir araya getirerek önemli bir güç birliği oluşturduk. Bursa artık uzay havacılık ve savunma gibi yüksek katma değerli üretimin gerçekleştirildiği sektörlerde de söz sahibi konuma yükseliyor" ifadelerini kullandı.