• BIST 10029.57
  • Altın 3117.218
  • Dolar 35.625
  • Euro 36.9182
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

ASELSAN'dan sesten 6 kat hızlı elektromanyetik top

ASELSAN'dan sesten 6 kat hızlı elektromanyetik top
Elektromanyetik mühimmat fırlatma konusunda çalışma yürüten ASELSAN, testlerde ses hızının 6 katına ulaştığını duyurdu.

ASELSAN, halen dünya genelinde Ar-Ge seviyesinde bulunan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisi geliştirmeye başladığını duyurdu. Klasik toplarda ve fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Elektromanyetik fırlatmada ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor. Bu türden bir fırlatışta ASELSAN ses hızının 6 katına ulaştığını açıkladı.

ASELSAN’dan yapılan açıklamada, elektromanyetik top deneylerinde sesin 6 katı hıza ulaşıldığı duyuruldu. Testlerin, 26-29 Aralık 2016 tarihleri arasında yapıldığı belirtildi. Elektromanyetik Fırlatma (EMF) sistemlerinin, konvansiyonel patlama-gaz basıncıyla fırlatma sistemlerine karşı önemli üstünlükleri bulunduğu, menzilin yükselmesinin yanında, sürtünme sınırlı olduğu için silah sisteminin ömrünü de uzattığı kaydedildi.

Ayrıca toplam sistemin ağırlığının da azaldığına dikkat çekildi. ASELSAN açıklamasında, “Elektromanyetik Top (EMT) Sistemlerinin geliştirilmesi dünyada bu alanda yürütülen çalışmalar içerisinde önemli bir yere sahip bulunuyor. EMF konusunda ülkemizde yürütülen çalışmaların öncüsü ASELSAN da 'Railgun' olarak da adlandırılan EMT sistemlerinin geliştirilmesine odaklandı” denildi.

300 kilometreye atış

EMT sistemlerinde saniyede 2000-2500 metre çıkış hızıyla, 300 kilometre üzerinde mesafelere atış yapılabildiği belirtilirken, bu fırlatma yöntemiyle, hava savunma sistemleri de geliştirilebileceği belirtildi. Sistemin klasik topların yanı sıra güdümlü-akıllı mühimmatlarda da kullanılabilmesi için yoğun araştırmalar sürüyor. Üstelik teknolojik olarak aynı sistemden hem konvansiyonel top mühimmatı, hem de akıllı mühimmat atma imkanı bulunuyor. ASELSAN’ın 2014 yılında EMF teknolojisinin geliştirilmesi için özkaynaklarından Ar- Ge başlattığı daha sonra TÜBİTAK desteğiyle çalışmaların genişletildiği ve bir geliştirme laboratuvarı kurulduğu kaydedildi.

Sesten hızlı mühimmat

Açıklamada, ASELSAN’ın 2010 yılında akıllı (güdümlü) mühimmat geliştirmek için de çalışmalara başladığı, önemli bir bilgi birikimi oluşturduğu ve ortaya çıkarılacak sesten hızlı akıllı mühimmatın EMT sistemlerine de uygulanabilmesi için Ar-Ge yapıldığı belirtildi. ASELSAN Elektromanyetik Top Sistemi, 9-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek IDEF 2017 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenecek.

Mi serisi helikopterlerin modernizasyonuna hazırlanıyor

ASELSAN, Rus üretimi Mi serisi helikopterlerin modernizasyonu için girişim başlattı. Bu helikopterlerden dünyada 10 bin adet bulunduğu belirtiliyor. Mi serisi helikopterler en fazla Mi-17 modeliyle biliniyor. Mi tipi helikopterler Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde de yoğun olarak kullanılıyor. Çalışma kapsamında ASELSAN, Mi-17 modernizasyonuna yönelik proje yürüten bir ülke için, bir adet helikopteri modernizasyona aldı ve tamamladı.

Modernize edilen Mi-17 son kullanıcıya teslim edildi. Bu helikopter için müşterinin tanımladığı ihtiyaçlara uygun olarak, ASELSAN’ın özgün Çok İşlevli Gösterge, Klavye Gösterge Birimi, Ataletsel Navigasyon Sistemi, Görev Bilgisayarı, Sayısal Harita Sistemi, İç Haberleşme Sistemi, V/UHF ve HF Telsizlerin entegre edildiği bildirildi. Bu modernizasyonun gösterim amaçlı olduğu, ilgili ülkenin envanterindeki diğer Mi serisi helikopterler için teklif istemesinin beklendiği kaydedildi. ASELSAN’dan verilen bilgide, “Kuruluşumuz, bu faaliyet ile Mi serisi helikopterler için maliyet etkin bir şekilde aviyonik modernizasyon ve silah entegrasyonu gerçekleştirmek konusundaki kabiliyetini bir kez daha ispatlamıştır” denildi. TSK envanterinde de 15 ile 20 adet arasında Mi-17 bulunuyor. Şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri için 500 adet hava aracının modernizasyonunu gerçekleştiren ASELSAN, Ortadoğu'da bir ülke için de AH-1E Kobra helikopteri modernizasyonu aviyonik entegratörlüğünü yürütüyor.

aselsan_.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim