• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Ar-Ge yatırımları kentleri akıllandıracak

Ar-Ge yatırımları kentleri akıllandıracak
Türkiye'de, yüksek katma değerli üretim hedefi noktasında, rekabet gücünün artırılması ve küresel değer zincirinden daha fazla pay alınabilmesi için Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri, özel sektör öncülüğünde artırılacak.

Türkiye, yüksek katma değerli üretim için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapacak, geleceğin teknolojilerini, Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini destekleyecek, ulaşım sistemleri ve kent altyapılarında akıllı uygulamalara geçişi hızlandıracak.

2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'dan (OVP) derlenen bilgilere göre, yüksek katma değerli üretim hedefi noktasında, rekabet gücünün artırılması ve küresel değer zincirinden daha fazla pay alınabilmesi için Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri, özel sektör öncülüğünde artırılacak. Markalaşmış teknoloji yoğun ürünlerle ihracatın artırılması amacıyla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri katma değere dönüştürülecek ve bu sayede yeniliğe dayalı bir ekosistem oluşturulacak.

Ar-Ge ve yenilik sisteminin karar ve destek süreçleri etkinleştirilecek, kurumsal yapılar yeniden kurgulanacak. Bu kapsamda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile enstitüleri yeniden yapılandırılacak.

Başta temel bilimlerde olmak üzere araştırmacı insan gücü sayısı ve niteliğinin yükseltilmesiyle, yurt dışından nitelikli insan gücü çekilmesine yönelik geliştirilen program ve desteklerin etkinliği artırılacak.

Her bölgeye özel "yenilik stratejisi"

Özel Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısı bine çıkarılacak. Birçok sektörü dönüştürme kapasitesi olan biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojileri ile ileri malzeme teknolojisi alanlarında araştırmacı yetiştirilmesine, araştırma altyapılarının oluşturulmasına, Ar-Ge destek ve ticarileşme programlarına destek verilecek. Enerji, sağlık, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri öncelikli olmak üzere prototip geliştirme süreçleri, teknolojik ürün yatırımları ve kümelenme çalışmaları desteklenecek.

Gebze'de 3 milyon metrekareden fazla alana inşa edilecek olan Bilişim Vadisi Projesi'nin, birinci etabı hayata geçirilecek.

Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine ve yenilikçiliğin finansmanına katkı sağlamak amacıyla bu alana özgü kamu destek, kredi garanti ve girişim sermayesi sistemleri geliştirilecek. KOBİ'lerin markalaşmaları, kurumsallaşmaları, yenilikçi iş modelleri geliştirmeleri desteklenecek ve uluslararası ihracat pazarlarına erişimleri kolaylaştırılacak.

Bölgelerin yenilik potansiyelini ortaya çıkararak, yeniliğe dayalı olarak büyümelerinin sağlanması amacıyla bölgesel yenilik stratejileri geliştirilecek. Yenilikçi iş fikrine sahip genç girişimcilerin, iş kurma ve mevcut işlerini büyütmelerini kolaylaştırmak üzere kurulan Genç Girişimci Merkezleri yaygınlaştırılacak.

Uydu iletişim kapasitesi artırılacak

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın ve etkin kullanımıyla, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılması politikası kapsamında, elektronik haberleşme sektöründe yeni nesil erişim şebekelerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. Elektronik haberleşme sektöründe değişen teknoloji ve pazar yapısının ortaya çıkardığı ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut düzenlemeler güncellenecek.

E-ticaret gibi yeni gelişen teknoloji alanlarında yerel bilgi platformlarının oluşturulması desteklenecek.

Akıllı uygulamalar

Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli akıllı ulaşım sistemleri, binalar, kent ve enerji altyapıları gibi akıllı uygulamalara geçiş hızlandırılacak. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetleri teşvik edilecek, sektörün yurt dışma açılımı desteklenecek.

Yeni uydularla uydu iletişim kapasitesi artırılacak, bu alanda yerli teknoloji geliştirme çalışmalarına hız verilecek.

Yazılım sektörüne yönelik Ar-Ge, yurt dışına açılım ve kümelenme destek ve yatırımlarında bulut bilişim, büyük veri, dijital oyunlar, mobil uygulamalar ve güvenlik alanlarına öncelik verilecek.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının teminini sağlamak üzere yükseköğretim program yeterliliklerinde gerekli güncellemeler yapılacak.

Açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı yoluyla kamuda bilgi güvenliği ve tasarruflar artırılacak.

Gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilerek siber güvenliğe yönelik tehditler en aza indirilecek.

E-Dönüşüm hızlandırılarak kamuda ve özel sektörde işlem maliyet ve süreleri düşürülecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim