Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz ihracatının, Rusya krizine rağmen, yılın ilk 6 aylık bölümünü, geçen yıla kıyasla az bir kayıpla tamamladığını belirterek, "Bölge ihracatının süreçten çok olumsuz etkilenmemesinde, alternatif pazarların bulunması ve bu pazarlarda etkinliğin hızla artırılması etkili oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,4 kayıpla, 701 milyon 409 bin 651 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. Haziran ayında yapılan ihracatın 135 milyon 92 bin 760 dolar olduğunu belirten Satıcı, maden sektörü ihracatının 175 milyon doları aştığını, kimya ile ağaç orman ürünleri sektörleri ihracatının da toplamda 125 milyon doların üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.
Yılın 6 aylık bölümünde Antalya, Burdur ve Isparta illerinden en fazla ihracatın Çin'e gerçekleştirildiğini kaydeden Satıcı, "Çin'i, Rusya krizi sonrası gelişen alternatif pazar Almanya takip etti. Geçmiş yıllarda yaşadığı siyasi ve ekonomik sorunları aşan Ukrayna, bölgenin en önemli üçüncü ihracat pazarı oldu." ifadesini kullandı.
Edindikleri tecrübeleri ihracatta avantaja dönüştürmek için çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Satıcı, şunları kaydetti:
"Batı Akdeniz ihracatı, Rusya krizine rağmen yılın ilk 6 aylık bölümünü, geçen yıla kıyasla az bir kayıpla tamamladı. Bölge ihracatının süreçten çok olumsuz etkilenmemesinde alternatif pazarların bulunması ve bu pazarlarda etkinliğin hızla artırılması etkili oldu. Krizin sona ermesiyle özellikle Rusya Federasyonu yetkililerinden yapılan açıklamalara bakıldığında, kısa süre içinde bölgemizden yaş meyve sebze ihracatının yeniden başlamasını bekliyoruz. Yaz aylarında meyve ağırlıklı gerçekleşecek ihracat, sonbahar aylarıyla başta domates olmak üzere turfanda sebzeyle ivme kazanacaktır. Bu süreç bölge ekonomisine katkı sağlayacağı gibi üreticilerimizin de ürünlerinin değer kazanmasına neden olacaktır. Rusya ile ilişkilerin normale dönmesi ihracat ailesinde memnuniyet yarattığı gibi geleceğe daha umutla bakılmasına neden olmuştur."