• BIST 8945.8
  • Altın 3033.718
  • Dolar 34.2777
  • Euro 37.0994
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 4 °C

Almanya Brexit sorununu çözmeye çalışıyor

Almanya Brexit sorununu çözmeye çalışıyor
Birleşik Krallık`ın herhangi bir anlaşmaya varmadan Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması durumuna hazırlık yapan Almanya, türev piyasalarını ve sigortacılık sektörünü korumak için yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Birleşik Krallık'ın AB'den anlaşmasız şekilde ayrılmasının Alman şirketlerini önemli ölçüde etkilemesinden endişe duyan Alman Maliye Bakanlığı,  özellikle finansal piyasalarda kaosun önüne geçmek için hazırlık yaptığını duyurdu.

Alman hükümeti, bu çerçevede sınır ötesi yapılan sigorta ve türev sözleşmelerini koruyacak iki yeni kanun üzerinde çalışma yapıyor. Hükümet, söz konusu konuda Fransa, İspanya ve İtalya’nın da içinde olduğu birlik üyesi diğer ülkelerle koordineli olarak çalışıyor.

Alman Maliye Bakanlığı ayrıca, sert bir Brexit sonrası oluşacak vergi sorunlarına ve ipotek karşılığı gayrimenkul kredisi veren bankalarına etkisine  yönelik de hazırlık yapıyor.

Euro bazlı türev ürünlerin takası, en büyük Brexit belirsizliklerinden  biri olarak dikkati çekerken, London Stock Exchange Group’un sahibi olduğu LCH  (London Clearing House), günlük 1 trilyon eurodan fazla işlemlerin takasını gerçekleştiriyor.

Öte yandan, Almanya'nın Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı  Michael Roth, AB’nin,  Brexit sonrası geçiş döneminin uzatılmasını  engellemeyeceğini ancak sürecin uzatılmasının sorunları çözmeyeceğini belirterek,  Brexit görüşmelerinde İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında sorunlu sınırla ilgili  henüz makul bir çözüm olmadığını bildirdi.

Avrupalı liderler, 17-18 Ekim'de Brüksel'de Brexit'i görüşmüştü.  Birleşik Krallık ve AB arasındaki Brexit müzakerelerinde en fazla tartışılan  başlıklar arasında, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır sorunu  bulunuyor.

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ardından AB üyesi İrlanda  Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda arasındaki sınır  üzerinden yapılacak ticaret ile ilgili görüş ayrılıkları henüz giderilemedi.

AB; Brexit müzakereleri çerçevesinde Kuzey İrlanda'nın, Gümrük Birliği  içerisinde kalmasını ve ürünlerde AB mevzuatlarının geçerli olmasını talep  ediyor.

Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında bir iç sınır uygulanmasının kabul  edilmeyeceğini belirten AB yetkilileri, Kuzey İrlanda'nın tarım, çevre, gümrük,  rekabet ve elektrik piyasaları gibi konularda AB kurallarına uymaya devam etmesi  gerektiğini ve yasal uzlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı'nın görev alanına  girmesini savunuyor.

Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda konusunda aldığı tutumla AB’nin  Birleşik Krallık'ın toprak bütünlüğünden vazgeçmesini beklediğini öne sürüyor.

Brüksel, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkışına onay verirken, Birleşik  Krallık'ın bir parçası olan Kuzey İrlanda'yı Gümrük Birliği dahil AB mevzuatına  tabi tutmak istemesi ise tartışmanın ana nedenini oluşturuyor.

ZAMAN DARALIYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün AB Liderler Zirvesi öncesi  gazetecilere yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık ile AB arasında hala Brexit  anlaşması sağlanabileceğini, ümitlerin tükenmediğini ancak ülkesinin anlaşmasız  Brexit'e yönelik hazırlıklar yaptığını söyledi.

Merkel, "Birleşik Krallık ile ilişkilerimizi korumak istiyoruz. Brexit  anlaşması tamamlansaydı bu bizi mutlu edecekti ancak anlaşmanın yüzde 90'ı hazır.  Şimdi ise sorunlara çözüm üretilmesi gerekiyor. Her iki taraf için bu en doğru  çözüm." ifadelerini kullanmıştı.

Görüşmelerde Birleşik Krallık ile yapılacak çıkış anlaşmasında  özellikle Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki sorunla ilgili çözüm  bulunamadığını ifade eden Merkel, "Zaman daralıyor, bunu biliyoruz. Yine de hala  çözüm bulunamadı." şeklinde konuşmuştu.

ALMAN ŞİRKETLERİNİ ETKİLEYECEK

AB'nin en büyük ekonomik gücü Almanya, Birleşik Krallık’ın herhangi  bir anlaşmaya varmadan AB’den ayrılmasının Alman şirketlerinin operasyonlarında  ciddi bozulmaya yol açabileceği endişesi taşıyor.

Birleşik Krallık, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e  karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon  Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

13-14 Aralık'ta yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde ise Birleşik Krallık  ile AB’nin Brexit anlaşmasına imza atması bekleniyor. İmzalanacak anlaşmanın,  ocak ayında Birleşik Krallık parlamentosunun onayına sunulması ve ardından da 27  AB üyesi ülkenin en az 20’sinin onayını alması gerekiyor.

Sürecin beklendiği gibi ilerlemesi halinde Birleşik Krallık, 29 Mart  2019’da yerel saatle 23.00’de AB’den resmen ayrılmış olacak. Birleşik Krallık ile  AB arasında 21 ay sürecek bir "geçiş dönemi" başlayacak. Bu dönemde Birleşik  Krallık'ın Gümrük Birliği ve Tek Pazar üyeliği ile serbest dolaşım gibi AB  üyeliğine özgü ayrıcalıkları devam edecek ancak birlik içindeki oy hakkı  yitirilmiş olacak.

Brexit’i takip eden geçiş döneminin 31 Aralık 2020’de sona ermesi  öngörülüyor. Birleşik Krallık'ın amacı, bu tarihten önce AB ile bir serbest  ticaret anlaşmasına imza atabilmek olarak gösteriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim