• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Ali Bilaloğlu: Hurda araç teşviki sektörün büyüme ivmesini destekleyecek

Ali Bilaloğlu: Hurda araç teşviki sektörün büyüme ivmesini destekleyecek
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, hurda araç teşvikinin 2017 yılında otomotiv sektörünün yakaladığı büyüme ivmesini destekleyerek 2018 ve 2019 yıllarındaki büyümeye katkıda bulunacağını kaydetti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TÜİK verilerine göre toplam araç parkının 17 milyonu aştığını belirterek, 16 yaş ve üstünde yaklaşık 6 milyon otomobil ve ticari vasıta bulunduğunu, ülkedeki araç parkının 3'te birinin bu kapsamda olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin yaşlı araç parkı olduğuna dikkati çeken Bilaloğlu, Avrupa Birliği ülkeleri ile paralel düzenlemeler sayesinde her geçen gün tüketicilere çevreye daha duyarlı ve güvenli teknolojilerle donatılmış otomobil ve ticari araçlar sunulduğunu aktardı.

Ali Bilaloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Yaşlı araç parkı ve beraberinde getirdiği çevreye olumsuz yansımaları, Türkiye'de ele alınması gereken önemli bir sorundu. Her geçen gün akaryakıt verimliliği ve emisyon salımı konusunda yeni teknolojik gelişmelerin yaşandığı otomotiv sektöründe, yaşlı olarak nitelendirilen ve bu kapsamda eski teknolojiyi kullanan 16 yaş ve üzeri araçların, trafikteki sayılarının azaltılmasının da çevresel anlamda olumlu bir gelişme olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, yine bu teknolojik gelişmelerin sonucu olan aktif ve pasif güvenlik sistemleri sayesinde yaşlı araç parkına oranla, daha yakın bir geçmişte üretilen araçlar, trafikte hem yolcular hem de yayalar için daha fazla güvenlik sağlamaktadır. Yeni düzenleme ile bu güvenlik sistemlerine sahip olmayan araçların trafikten çekilmesi, bu sayede araç parkının da gençleşecek olması, trafik güvenliğine de çok olumlu katkılar sağlayacaktır."

Bilaloğlu, bu düzenlemenin, 2017 yılında otomotiv sektörünün yakaladığı büyüme ivmesini destekleyerek 2018 ve 2019 yıllarında iç tüketim dinamiklerinin hayata geçirilmesi noktasında olumlu katkıda bulunacağını kaydetti.

Yapılan uygulamanın Türkiye araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında da sürdürülebilir olmasının birçok yönden kamu yararına olacağını vurgulayan Bilaloğlu, ayrıca gelecek dönemde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sisteminin de yaşlı araç parkını gençleştirmeye hizmet edecek şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu bildirdi.

"Avrupa'da araç yaş ortalaması 8"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da yeni yürürlüğe giren hurda teşviki konusunda uzun uğraşlarının karşılığını aldıklarını söyledi.

Tüm otomotiv dernekleri olarak yaptıkları çalışmaların, gerek sektöre gerekse vatandaşlara büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Şahsuvaroğlu, "Bugün Türkiye'de 12 milyon 33 bin otomobilden 4 milyon 33 binini 2002 ve altı modeller oluşturuyor. Avrupa'da araç yaş ortalaması ise 8. Hafif ticari araç parkına baktığımızda da 4 milyon 206 binlik bir hacim görüyoruz. Bunların da 990 bin 872 adedi 16 yaş ve altı modellerden oluşuyor." diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın hurda araçlar için 2018 bütçesinden 500 milyon lira ayırdığını aktaran Şahsuvaroğlu, şunları kaydetti:

"Bunun yıl sonuna kadar satışlarımıza 50 bin adet bir artısı olacağını öngörüyoruz. 2019 yılında ise bu miktarın artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Beklentimiz hurda düzenlemesinin sürekli olması yönündedir. Çünkü 5,5 milyon gibi yüksek bir adedin 2 yılda trafikten çekilmesi mümkün değil. 2003-2004 döneminde binek araçlar için yapılan hurda uygulamasında, ilk yıl 75 bin, ikinci yıl ise 254 bin aracın trafikten çekildiğini biliyoruz. 2009'da yapılan ağır ticari vasıta hurda uygulamasında da 118 bin 557 araç trafikten çekilmişti. 16 yaş ve üzerindeki araçların bu yeni düzenlemeden yararlanacak olmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bu araçlar hem trafik güvenliği hem çevresel etkileri hem de ekonomik açıdan ülkemize büyük zararlar veriyordu."

Şahsuvaroğlu, tasarıda belirtilen araçların üzerindeki güvenlik unsurlarının son derece düşük olması sebebiyle bunların trafikten çekilmesinin, can ve mal kayıplarının önemli ölçüde önüne geçeceğini ifade etti.

Eski araçların kilometrede 220 gram karbonmonoksit salımı yaparken, yeni otomobillerde bu oranın 130 ve daha aşağıya inmiş durumda olduğunu vurgulayan Şahsuvaroğlu, "Yeni araçların emisyon oranlarının düşük olması sebebiyle bu düzenleme, çevresel ve sağlık açısından da vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim