• BIST 9477.34
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Aksa'dan 3 Afrika ülkesine daha elektrik

Aksa'dan 3 Afrika ülkesine daha elektrik
Aksa Enerji Üst Yöneticisi Uygun, enerjide yönlerinin Afrika olduğunu belirterek "Madagaskar'da 20 yıllık alım garantili kontrat imzaladık, 120 megavatı iki fazda devreye alacağız. Şu anda Afrika'da 3 ülke ile daha görüşmelerimiz sürüyor." dedi.

Aksa Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Uygun, şirketinin yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarına ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Aksa'nın son dönemde yönünü Afrika'ya çevirdiğini ifade eden Uygun, Gana'dan sonra Madagaskar'a da 120 megavatlık bir fuel-oil santralini Türkiye'den taşıyacaklarını söyledi.

Elektrik santralini tam anlamda devreye alabilmek için, Madagaskar'daki yerel iletim hattı kapasitesinin artırılması gerektiğine işaret eden Uygun, şöyle devam etti:

"Enerjide yönümüz Afrika. Madagaskar'da 20 yıllık alım garantili kontrat imzaladık, 120 megavatı iki fazda devreye alacağız. İlk 60 megavatlık kapasite 6 ay sonra elektrik üretimine başlayacak. İkinci fazın devreye alınması için ise Madagaskar'ın iletim hattı kapasitelerinin biraz daha artırılması gerekiyor. Madagaskar ada olarak yüzölçümü çok büyük ve yüksek nüfuslu bir ülke fakat toplam elektrik kurulu gücü toplam 500 megavat seviyesinde ve gerek iş sahipleri gerekse halk çoğunlukla jeneratörlerle elektrik sağlayabiliyorlar. O yüzden mümkün olduğunca kaynak çeşitliliği yapmaya çalışıyorlar. Hat kapasiteleri artırıldıktan sonra yeni projelerin devamı da gelecek gibi görünüyor; çünkü ihtiyaçları var. Ülkenin stratejisi şu anda dizelli jeneratörleri bırakıp, daha güvenilir ve daha az maliyetli fuel-oil santralleriyle yola devam etmek."

"Üç ülkeyle daha görüşüyoruz"

Uygun, Afrika'da Türkiye'den fuel-oil ve gaz motorlu santrallerini taşıyacaklarını ve elektrik üretimi yapacakları yeni ülkeler olduğunu da ifade ederek, "Şu anda Afrika'da 3 ülke ile daha görüşmelerimiz sürüyor, fuel-oil santrallerimizi bu ülkelere taşımaya devam edeceğiz. Çok yakında duyurmayı umuyoruz. Diğer Afrika ülkelerinde Gana'daki gelişmeleri gösterdiğimizde çok ciddi bir şekilde etkileniyorlar. Afrika'da güven çok önemli. Cumhurbaşkanı'mız da buna değinmişti. Birçok firma santral vaatleriyle kontratlar imzalamış, söz vermiş yapmamış. O yüzden bir yatırımcı gelip burada söylediğini masaya koyduğu zaman büyük fark yaratıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Taşıma santral ile çok hızlı çözüm ürettiklerini ve bu yüzden de sundukları çözümün Afrika ülkelerine cazip geldiğini anlatan Uygun, "Gana'ya Samsun'daki santral taşındı, Madagaskar'a Hakkari, Şırnak ve Siirt'teki santralleri taşıyoruz. Yeni ülkeler için Mardin'deki fuel-oil santrallerimizi taşımayı düşünüyoruz. Aynı zamanda piyasadan da potansiyel ekipman ihtiyacını karşılamak üzere araştırmalarımızı yapıyoruz. Bu yeni ülkelerde daha küçük çaplı kapasiteler olacak. İş stratejisi olarak da bir ülkeye yüksek megavatlı kurulu güçte yatırım yapmak yerine, çeşitli sayıda ülkeye daha küçük kapasiteler kurup riski dağıtmak daha doğru görünüyor." diye konuştu.

"Doğu Akdeniz gazıyla son derece ilgiliyiz"

Doğu Akdeniz gazını doğru bir yatırım olarak gördüklerini de belirten Uygun, şunları kaydetti:

"Doğu Akdeniz gazı hem şirketimiz hem de ülkemiz için stratejik bir yatırım. Bu nedenle Doğu Akdeniz gazı ile ilgili projelerin her noktasında varız, görüşmelerde de varız. Hem Türkiye hem de İsrail tarafıyla görüşüyoruz. Bu işin iki noktası bize çok değiyor. Birincisi, büyük bir olasılıkla gazın Kıbrıs adasına uğrayıp gitmesi söz konusu. Kıbrıs'ta bizim bir santralimiz var, KKTC'nin enerji ihtiyacının yüzde 60’ını biz üretiyoruz. Bu santralin gaza dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar çok çabuk başlayabilir. İkinci olarak da gelecek gazın büyük bir olasılıkla Çukurova bölgesinden karaya çıkması öngörülüyor. Orası zaten bizim doğalgaz dağıtım bölgemiz.Ülkenin toplam doğalgaz tüketiminin yüzde 15'i Aksa Doğalgaz veya dağıtım şirketlerimizin müşterileri tarafından yapılıyor. Bu sebeple Aksa Grubu bu potansiyel gazın doğal alıcısı durumundadır. Dolayısıyla her noktasında bize değen bir yatırım olacak. Bu nedenle son derece ilgiliyiz."

Uygun, Doğu Akdeniz gazı için Türk firmalarının beraber hareket edebileceğini ve ilgili diğer firmalarla da şimdiden görüşmeye başladıklarını söyledi.

İsrail tarafı için de böyle bir birlik oluşturulmasında tarafların katkıda bulunabilecek oyunculardan oluşması koşuluyla bir sıkıntı bulunmadığını anlatan Uygun, "Zaten konuştuğumuz firmalar da bu gazın ticaretini yapmaktan ziyade, kendi sistemlerinde tüketebilecek büyüklükte firmalar. Dolayısıyla İsrail tarafı da bu firmalarla bu mantıkta görüşülmesini uygun görüyor." ifadelerini kullandı.

Uygun, Doğu Akdeniz gazının Türkiye'nin elini rahatlatacağını ve pazarın ileride özel sektöre açılmasıyla herkesin çeşitli kaynaklara erişebilme hakkı olacağını da sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim