• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -2 °C

Akdeniz’in ilk yer altı metrosu Mersin’de yapılacak

Akdeniz’in ilk yer altı metrosu Mersin’de yapılacak
Mersin Metrosu Hat 1 Projesi için sözleşme imzalandı. Serbest Bölge- Mezitli arasında 18,85 km üzerinde 15 durakla hizmet verecek ilk metro hattının 2.5 milyar TL yatırımla 2023’te hizmete girmesi planlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Prota Mühendislik ile birlikte yapacağı, “Mersin Metrosu Hat-1” projesinin tanıtım toplantısı bir otelde gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Prota Mühendislik kurucularından Danyal Kubin ile çok sayıda belediye personelinin katıldığı toplantıya kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının pek fazla ilgi göstermemesi dikkat çekti.

PROJE SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Metrosu Hat 1 Kesin Projesi, Mersin ulaşım Ana Planı’nın 11 Ekim 2016 tarihinde Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülüp 12 Haziran 2017’de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabulü ile birlikte kesinleşen plan ile proje çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda Tren Garı-Mezitli Hattı, Uygulamaya Esas Kesin Projenin ihalesi 30 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildi. İhaleye bu alanda uzman yerli ve yabancı 9 talipli iştirak etti. Yapılan itirazlara ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun nihai kararı beklendiği için ihale 23 Şubat 2018 tarihinde sonuçlandı. İhale sonucunun kesinleşmesi ile birlikte yüklenici Prota AŞ ile 9 Mart 2018 tarihinde sözleşme imzalandı. Yürütülen çalışmalar neticesinde hattın Serbest Bölge’ye kadar uzatılmasına karar verildi. Bu sebeple Mersin Metrosu Hat 1’in güzergahı; Serbest Bölge – Mezitli Cumhuriyet Caddesi olarak belirlendi. 8,5 y gibi kısa bir sürede proje tamamlanarak 6 Kasım 2018 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlıkça imalata uygun bulunan proje, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 6 Şubat 2019 tarihinde onaylandı.

Yaklaşık 2,5 milyar TL yatırım bütçesine sahip projenin onaylanması ile eş zamanlı olarak yatırım programları listesine dahil edilmek üzere Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Baykanlığı’na da 15 Şubat 2019 tarihinde yazılı başvuru yapıldı.

“PROJE 8 AYDA TAMAMLANDI, BU BİR DÜNYA REKORU”

Proje ile ilgili bir sunum yapan Prota AŞ kurucularından Danyal Kubin de, Türkiye’deki metro hatlarının yarısını tasarlayıp, projelendirdiklerini dile getirerek, bir Mersinli olarak kendisinin dahi tahmininden öte sürede projeyi hazırladıklarını söyleyerek, “Projenin 8 aylık tamamlanma süresi, dünya rekorudur” dedi.

Projenin Akdeniz’deki ülkeler içinde ve Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra yapılacak ilk yer altı metrosu olacağını işaret eden Kubin, en üst teknolojiyle yapılacak metronun, düşük maliyetli olacağının da altını çizdi. Danyal Kubin, “Dolmuştan ucuza rahatlıkla binilecek. Çok yönlü, işlevsel olacak. Ticari, kültür, sosyal alanları ile halkla içi içe estetik bir metro yapacağız” diyen Kubin, doğu batı ekseninde Serbest Bölge ve Mezitli arasındaki yaklaşık 18,85 kilometre uzunluğundaki ilk metro hattının saatte 80 kilometre hıza ulaşacağını bildirdi. “15 istasyona sahip metro, 100 bin metrekarelik de bir bakım sahasına sahip olacak” diyen Danyal Kubin, “Ayrıca projenin dünyada çok nadir olan ve Türkiye’de ikinci kez uygulanan BİM sistemi ile yapılacağının da altını çizen Kubin, “Tam otomatik sisteme sahip metro hattında hiçbir şekilde insan müdahalesi ile bir şey yapılmayacak ancak insanların kontrolü altında olacak” dedi.

Güzergah üzerinde yüzlerce bina olduğunu ve bunlar için dijital bir arşiv oluşturduklarını dile getiren Kubin, “Tüm bu binaların risk analizlerini yaptık. Çünkü metro yer altında. Mersin’in en önemli sorunu su sorunu dediler ama biz bunu çok dikkate almadık çünkü teknoloji çok gelişti. Hattımızın en önemli özelliğinden birisi de yer altından gitmesi. Şehrimizi, güzel kentimizi ikiye bölmüyor.

2030 yılında yaklaşık olarak bin 500 kişinin kullanmasının öngörüldüğü hatta, 2023 yılında hattı işletmeye aldığımızda yaklaşık olarak bir yönde maksimum bineceği hattın 27 bin kişi olduğunu belirledik ve ona göre kapasitelerimizi ve istasyon sayılarımızı belirledik. Bir katarın içerisinde bin yolcu, maksimum bin 80 yolcu alabilen bir kapasitemiz var. Saatte 27 bin yolcu taşıyabileceğiz.

Çok kilit noktalardan hattı geçirmeye çalıştık. 5 farklı noktada ileride yapılacak metrolarla entegrasyonu sağlamaya çalıştık.

1-002.jpg

TÜRÜNÜN İL ÖRNEĞİ OLACAK!

Belki de türünün ilk örneği olacak çok gelişmiş sistemlerde inşa edilecek istasyonlarımız.

Tek tip tünel kullandık bu da Türkiye’de ilk kez. Bu proje Mersin’in raylı sistemleri konuşması için bir başlangıçtır. Ben eminim ki bu proje en kısa sürede hayata geçirilecek ve Mersin, dünyaya örnek olacak çok güzel metrolar sahibi olacaktır” dedi.

5e7b73523a4b0b25b1fa802917a126b5.jpgİLK VE TEK ÖZELLİKLERİ İLE EMSALLERİNE ÖRNEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, Mersin’den çıkmış Prota Mühendislik ile belediye arasında ihale sözleşmesinin imzalandığını söyleyerek, bu sürece İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin de destek verdiğini vurguladı.

“Normalde 2-3 yıl süren proje çalışmalarını, saha da dahil olmak üzere 8 ayda tamamlayarak, bir dünya rekoruna imza aktık” diyen Kocamaz, “Ayrıca metromuz bir çok alanda ilk ve tek olma yönünden emsallerinde olmayan bir çok özeliğe sahiptir. Karayolu, demiryolu ve deniz yolunu birleştirerek ulaşımda entegrasyonu sağlayan Türkiye’deki ilk metro sistemini kurarak, halkımızın kentimizdeki olumsuz hava koşullarından etkilenmeden, aktarma istasyonlarına en seri şekilde ulaşmalarını sağlayacak bir proje tasarlıyoruz” dedi.

İNŞAATA 2019’DA BAŞLANACAK

İnşaatını 2019’da başlatmayı düşündükleri birinci hat ile ilk olarak kentin doğu batı yönlü ana trafiğinde halkın kullanımına sunulacağını belirten Kocamaz, “10 yıl içinde hayata geçireceğimiz 2. hattı ise Pozcu ile Üniversite arasında 10,5 kilometre ve 8 istasyondan oluşan hafif raylı kategorisinde ve yüzeyden seyredecek şekilde yapmayı hedefliyoruz. 2023 yılında halkımızın kullanımına sunmayı düşündüğümüz ikinci hattın maliyeti 400 milyon TL yatarımı gerektirmekte ve bu bütçenin tamamını belediyemizin olanakları ile gerçekleştirmek en öncelikli hedefimizdir.

TOPLAMDA 6 HAT YAPILACAK

Tren Garı, Şehir Hastanesi ve Otogar’ı yer altından bağlayacak şekilde planlanan 12 kilometre ve 12 istasyondan oluşan 3. hattımızı da 2024’de hizmete açmayı düşünüyoruz. Bu projenin 1.4 milyar TL’lik bütçesini de yine büyükşehir belediyesinin imkanları ile karşılamayı hedefliyoruz.

4. hattımız da Tren Garı ve Millet Bahçesi arasında 5,5 kilometre ve 6 istasyondan oluşacak olup, sahilden gidecek olan tramvay projemizi de 230 milyon TL maliyetle büyükşehir belediyesi olanakları ile yaparak 2525’e kadar halkımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz.

Otogar ile Pozcu’yu bağlayacak 8 kilometre uzunlukta ve 8 istasyondan oluşacak 5. hattımızı da yaklaşık 1. 2 milyar TL yatırımla büyükşehir belediyesi ve merkezi bütçe ile ortaklaşa yapmayı planlıyoruz. Kısmen yer altında olacak projemizi 2027’de Mersin’e kazandırmayı planlıyoruz.

Son olarak Liman ile Pozcu’yu kuzeyden bağlayacak 11 kilometre ve 13 istasyondan oluşan 6’ıncı hattımız yaklaşık 2.1 milyar TL yatırımla merkezi bütçeden yapmak, tamamı yer altından geçecek olan projemizi 2029’da tamamlamak istiyoruz. Mersin’in en büyük projesinde geri sayım başladı” şeklinde konuştu.

KAYNAK: Hediye EROĞLU

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim