Uluslararası Denizcilik Zirvesi, Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla başladı.
Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin denizcilik alanında gerçekleştirdiği uluslararası faaliyetlerden bahsederek, dünya denizciliğine yön verenlerin arasında Türkiye'nin de olduğunu söyledi.
Dünya taşımacılığının yüzde 90'ının deniz taşımacılığıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Arslan, bunun da yüklerin büyük gemilerle güvenli ve çevreci bir şekilde taşınmasını sağladığını aktardı.
Arslan, "İşte havayolu taşımacılığına göre 14, kara yolu taşımacılığına göre 6.5 kat, demir yolu taşımacılığına göre 3.5 kat daha ekonomik olan deniz yolu taşımacılığının önemini vurgulaması açısından çarpıcı." diye konuştu.
Bu verilerin denizcilik sektörünün ekonomi açısından önemini ortaya koyduğunu dile getiren Arslan, denizcilik sektörünü geleceğe taşıyacak stratejiler belirlerken bunu dünya ile çalışmak ve kararlaştırmak anlamında yol almak istediklerini vurguladı.
"Denizcilik alanında uluslararası arenada çok önemli bir konumda olduğumuzu artık gururla söyleyebiliyoruz." diyen Arslan, 2003'te limanlarda elleçlenen yük miktarı 190 milyon iken şu anda 471 milyon tona eriştiğini aktardı.
Arslan, 2003'te 150 milyon ton olan deniz yoluyla gerçekleşen dış ticaret taşımalarının bugün 350 milyon tona eriştiğini belirterek, dış ticarette deniz yolunun payının da ciddi bir şekilde arttığını bildirdi.
Bakan Arslan, 100 milyon olan yolcu sayısının 140 milyona ulaştığını kaydederek, deniz emniyeti, deniz güvenliği gibi konularda gereken ne varsa yaptıklarını sözlerine ekledi.
"Türkiye denizciliğe büyük önem veriyor"
Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) Genel Sekreteri Kitack Lim, daha önce 2016'de yaptıkları zirvede denizciliğin ne kadar kaçınılmaz olduğunu konuştuklarını anımsatarak, "Denizcilik dünya ekonomisi için her zaman kaçınılmazdır. Bu değişmez." dedi.
Zirvenin içeriğine ilişkin bilgiler veren Lim, İMO'nun geliştirilebilir, sürdürülebilir bir denizcilik önerdiğini, bu konuda stratejik plan hazırladıklarını söyledi.
Lim, denizciliğin gündemin, gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin ve en az gelişmiş ülkelerin, çalışanların profesyonelleşmesinin, cinsiyet eşitliğinin, kadınların güçlendirilmesinin bulunduğunu anlattı.
Denizi kirleten gemilerin azaltılması yönündeki çabalarının sonuç vermeye başladığını dile getiren Lim, ayrıca çevreci ve yeşil deniz araçlarının yapılması gerektiğini bildirdi.Lim, denizcilik altyapısına yönelik yatırımların öneminden bahsederek, bu şekilde ülkelerin ekonomilerinin daha da güçleneceğini ve kazanacağını aktardı.
İMO üyesi ülkeler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Lim, bu sayede denizcilik sektöründe ciddi işlere imza atılabileceğini söyledi.
Lim, Türk hükümetinin İMO üyesi ülkeler arasındaki iş birliğine ve denizcilik sektöründeki faaliyetlere çok önem verdiğini kaydederek, verdiği destekler nedeniyle Başbakan Yıldırım ve Bakan Arslan'a teşekkür etti.
Etkinlikte gün boyunca önemli konuşmacıların yer alacağı "Denizciliğin Rotası ve Küresel Trendler", "Denizcilikte Dijital Dönüşüm", "Deniz Ticaretinde Büyüme ve Fırsatlar: Deniz Fırsatlar Yaratır", "Denizin Kalbi: Çevre" başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek.