• BIST 9416.5
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Ağan Termik Santrali'nin ÇED raporu iptal edildi

Ağan Termik Santrali'nin ÇED raporu iptal edildi
Çanakkale’de kurulması planlanan Ağan kömürlü termik santral projesinin ÇED olumlu kararını Danıştay iptal etti.

TEMA Vakfı’nın açtığı dava sonucunda Çanakkale ili Biga ilçesi sınırları içinde DD Elektrik Üretim ve Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından kurulması planlanan Ağan Termik Santral (2x790,1 MWe Termik Santrali, Kül depolama alanı ve iskele dahil) projesinin ÇED olumlu raporu Danıştay tarafından iptal edildi.

TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, Danıştay’ın, ÇED raporunun hem hava modellemesi kısmını hazırlayan ekipte hem de dava açılmasının ardından mahkemece atanan bilirkişi heyetinde meteoroloji mühendisi bulunmamasını ÇED olumlu kararının iptal gerekçesi olarak gösterdi.

ÇED RAPORUNDA HATALAR TESPİT ETTİK

Danıştay’ın ÇED olumlu kararını iptal etmesinin doğa ve halk sağlığı açısından önem taşıdığını söyleyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çünkü mevzuata göre ÇED olumlu kararı olmadan firma bu proje ile ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı alamaz ve proje için yatırıma başlanamaz. Danıştay’ın bu kararı ile bölgede yaşayan tüm canlılar termik santralin etkilerine maruz kalmamış olacak. Ayrıca Çanakkale’de işletmedeki dört santralin yanında inşaatı ve izin süreçleri devam eden 12 kömürlü termik santral projesi bulunuyor. Bu 12 projeden biri olan Ağan termik santral projesinin ÇED olumlu kararını ÇED raporundaki eksikler nedeniyle Çanakkale’deki yerel çevre ve meslek örgütleri ile birlikte yargıya taşıdık. Çok sayıda kirletici tesisin yer aldığı ve planlandığı bölge için kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılması gerektiğini savunduk. Ayrıca ÇED raporunun dayandığı meteorolojik verilerle ilgili hatalar olduğunu belirttik. Danıştay itirazlarımıza hak verdi ve ÇED olumlu kararını iptal etti. Yaşanan bu gelişme doğa ve halk sağlığı için umut vericidir. Önümüzdeki dönemde iyi örneklerin artmasını dilerim” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ MODELLEMESİ

TEMA Vakfı, 2017 yılında yaptığı hava modellemesi çalışmasıyla kömürlü termik santral projelerinin Çanakkale ve Balıkesir’deki hava kirliliğini 1,5 kata kadar artırabileceğini, hatta İstanbul’daki hava kirliliğinin bile yüzde 20-25 oranında artacağını ileri sürmüştü. Türkiye’deki mevcut Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve hava modelleme mevzuatının sadece 7-15 kilometre gibi kısa mesafedeki hava kirliliği etkisini değerlendirdiğini belirten TEMA Vakfı yetkilileri buna rağmen hava kirliliğinin yüzlerce kilometre mesafeye taşınabildiğini ifade ettiler. Yetkililer mevzuatın özellikle termik santraller için uzun mesafedeki kirlilik yükünü hesaplayan ve çok küçük hava kirliliği bileşenlerini dikkate alan modellemeleri içerecek şekilde iyileştirilmesi acilen gündeme alınarak mevzuata eklenmesi gerektiğini vurguladılar.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim