Türkiye'nin en önemli petrokimya, demir-çelik ve sanayi bölgesi olarak bilinen Aliağa, son yıllarda limancılık faaliyetlerinde kat ettiği mesafeyle dikkat çekti. Petkim'in 300 milyon dolarlık konteyner limanı, Batıçim'in 64 dönüm üzerinde 15 milyon dolarlık limanlaşma ve antrepo projesi ile Aliağa'nın, 5 yıl içinde Türkiye'nin 3 büyük liman merkezinden biri olması bekleniyor.
4 milyon TEU
Petkim'in yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımı Petlim Limanı, 4 milyon TEU'luk kapasitesiyle Alsancak Limanı'nda fazla bir kapasiteye sahip olacak. Tam kapasiteyle bu yıl içinde hizmete girmesi beklenen limanda 300'den fazla kişi istihdam edilecek. Batı Anadolu Çimento (Batıçim) ise Nemrut Körfezi'ndeki limanına 15 milyon dolar yatırım yapacak. Limanın karasal alanda geri hizmet sahası olarak değerlendirilmek amacıyla Aliağa Horozgediği mevkiindeki 64 dönümlük arsayı 17.5 milyon TL'ye satın alan firma bölgeye 21 antrepo kurmayı planlıyor.
Doğru yatırım
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlarının her geçen yıl performansını artırarak yükselişinin devam ettiğini belirtirken, "Denizcilik firmaları zaman, maliyet ve derinlik avantajı nedeniyle Aliağa limanlarını tercih ediyor. Aliağa tek başına ülke dış ticaretinin yüzde 12'sini elleçliyor. Limanlarda yaşanan gemi hareketleri bakımından da Türkiye'nin en yoğun ikinci limanı konumunda" dedi. İstatistiklerin Aliağa'da yapılan ve yapılacak olan yatırımların ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini söyleyen Saka, "Aliağa liman ve lojistik sektöründe önümüzdeki süreçte Türkiye'de ve dünyada önemli bir noktaya gelecek" dedi.
Çekim merkezi
Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal ise Aliağa'nın son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte sadece İzmir için değil tüm bölge için çekim merkezi haline geldiğini belirtti.
Ünal, "Nasıl 3. havaalanı ülkenin havayolu taşımacılığı stratejisi ile birebir bağlantılı ise Aliağa bölgesindeki limancılık faaliyetleri ve Çandarlı liman yatırımının da ülkenin denizyolu taşımacılığı stratejisinin bir parçası olduğunu görüyoruz. Aliağa'da bulunan limanların önümüzdeki yıllarda öneminin ve ülkeye sağladıkları katma değerin giderek artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
27 METRE AVANTAJI
Yeterli su derinliği olmadığı için İzmir Limanı'na büyük tonajlı gemiler yanaşamıyor. Aliağa'da ise su derinliği 27 metreye ulaşıyor. Aliağa'daki iskelelere büyük kapasiteli post panamax gemiler rahatlıkla yanaşabiliyor. Nemrut Koyu'ndaki doğal olanaklar limanların sunduğu hizmet ve teknolojik altyapı ile birleşince şimdiden İzmir Limanı'na giden konteyner yükünün yaklaşık yüzde 25'inin bu bölgeye yöneldiği belirtiliyor.