TAV Ege Bölge Genel Müdürü Erkan Balcı, Adnan Menderes Havalimanı’nın, ABD Yeşil Binalar Konseyi’nin yayımladığı raporda Avrupa’ya örnek gösterildiğini, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası’nın (LEED )sahibi olduğunu söyledi. Balcı, İzmir’de geçen 12 yılı, çevreci havalimanı olma süreci ve gelecek planları hakkında Milliyet Ege’ye ayrıntılı bilgi verdi. 2004’ten beri İzmir’de olduklarını belirten Balcı, “İlk iç hatlar terminalini 2006’da açtık. Dış hatlar terminalini sıfırdan inşa ettik. Mimarımız Yakup Hazan’la birlikte nasıl daha iyi hizmet verebiliriz, nelere dikkat edebilir, ne gibi değişiklikler yapabiliriz konularında uzun uzun görüştük. Bu sürede sadece terminalle değil, otoparklar, elektrik üretimi santralimiz, güneş enerjisi konularında da oldukça yoğun çalışmamız oldu. Hem İzmir’e hem Türkiye’ye yakışır bir havalimanı olduk” dedi.
450 milyon Euro’ya çıktı
2008 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Çevre Komitesi jüri özel ödülü, 2009’da Katar’ın başkenti Dohoa’da, Doğa Havacılık Zirvesi’nde yılın çevreci havalimanı ödülünü, 2010’da dünyada ilk defa uygulanan Airport Cancel International’ın (ACI) düzenlediği Ecoyenilik ödülünü, 2011’de Dubai gelişen pazarlar ekolojik yenilikte en iyi havaalanı ödüllerini dış hatlarla aldıklarını, burada edindikleri tecrübeleri iç hatlar terminalinde uygulandığını kaydeden TAV Ege Genel Müdürü Erkan Balcı, iç hatların inşa aşamasında ortaya çıkan atıkları, yüzde 99 geri dönüşümde değerlendirdiklerini ifade etti.
Balcı, şunları söyledi: “ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarım’da gümüş sertifikaya hak kazandık. Türkiye’e ilk defa biz aldık. Dünyada 10 havalimanı vardı, bizde bunun içine girmiş olduk. Oldukça yoğun ve zorlu bir süreçti. Bu sertikayı kazanmak için yansıtıcı cam yüzeyler gibi özel inşaat malzemeleri kullandık.”
Enerji tasarrufu sağlamak için yaklaşık beş bin metrekarelik elektrik üreten güneş paneli kullandıklarını belirten Balcı, “Geçen yıl trijen tesisimizi açtık. Doğalgazdan elektrik üretimi. Böylelikle kendi elektriğimizi üretmeye başladık. Doğaya en az atık bırakan havalimanı olduk. Su, elektrik, ısı tasarrufunda bulunduk. Hem İzmir hem Türkiye’ye öncü olmayı hedefledik. Terminallere toplam 450 milyon euro yatırım yaptık. İzmir’in bunu hak ettiğini düşünüyoruz. İzmir’in potansiyelini sonuna kadar kullanacağız" diye konuştu. Balcı hedeflerinin, kaybedilen turistleri kazanmak olduğunu söyledi.
‘İkinci aktarma merkezi olabilir’
Dış hatlardan 23 ülkeye doğrudan uçuşları olduğunu belirten Erkan Balcı, Rusya’ya uçuşun Türkiye ve Ege için çok önemli olduğunu, İran’a da uçuş başladığını söyledi. İzmir’in zengin potansiyele ve altyapıya sahip olduğunu vurgulayan TAV Ege Genel Müdürü, kentin hem coğrafi hem de stratejik açıdan ikinci bir aktarma merkezi olabileceğini kaydetti.