• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

ADİK Tersanesi, TCG Sancaktar'ı denizle buluşturuyor

ADİK Tersanesi, TCG Sancaktar'ı denizle buluşturuyor
Tuzla'daki Adik Tersanesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa ettiği TCG Bayraktar’ın denize indirilişinden 9 ay sonra diğer amfibi gemi (LST) TCG Sancaktar'ı yarın denize indiriyor.

Anadolu Tersanesi, özgün milli tasarım ile gemi inşa başarılarına bir yenisini daha ekliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen TCG Bayraktar’ın denize indirilişinden 9 ay sonra pprojenin ikinci gemisi TCG Sancaktar Cumartesi günü denize indiriliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için iki adet Amfibi Gemi (LST) Tedarik Projesi Sözleşmesi Anadolu Tersanesi ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 16 Haziran 2011 tarihinde imzalandı ve üretim takvimi 17 Haziran 2013 tarihinde başladı.

Türkiye’ de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en ileri teknolojiye sahip Harp Gemisi olan bu Amfibi Gemiler, yerli ve özgün tasarım ile tamamen çelik olarak inşa edildi.

Gemilerin tüm üst binası ve köprü üstü camları balistik korumalı. Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Projenin birinci gemisi olan TCG Bayraktar, 3 Ekim 2015 tarihinde denize indirildi ve liman tecrübelerine başladı. Proje genelinde sözleşmede yer alan inşa takvimine uygun olarak devam ediyor..

Gemilerin tam boyu yaklaşık 140 metre, eni 20 metre ve deplasmanı 7250 ton. Bu boyutlarına rağmen 2 metreden sığ sahile yaklaşarak kapak atabilecek olan gemiler, 1200 ton yük veya çeşitli tank, zırhlı veya çeşitli diğer araç taşımanın yanında, 600 kişilik yatak kapasitesine sahip. Amfibi Gemiler, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabilecek olup 5000 deniz milinden fazla menzile sahip.

Amfibi Gemilerin ana görevi amfibi harekât, araç ve teçhizatları ile “amfibi birlik nakli” ve “ateş desteği” dir. Gemiler son teknoloji ürünü olan muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkânları ile harekât ve lojistik görevlerini yerine getirmenin yanı sıra, gerektiğinde doğal afet veya uluslararası yardım görevlerini de yerine getirecek imkân ve kabiliyetlere de sahip.

Amfibi Gemiler, araç ve personel taşıma kapasitesi, gündüz ve gece helikopter harekâtı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkânı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de katkı sağlayacak. Benzeri gemilerin çok üzerinde kabiliyetlere sahip olan Savaş Sistemi tasarımı ve entegrasyonu milli olarak gerçekleştiriliyor..

Amfibi Gemi İnşası yüzde 70,68 yerli sanayi katılımı ile gerçekleştirilecek ve yerli sanayi katılımı içerisindeki KOBİ payı yaklaşık %yüzde 48 olacak.

Birinci gemi “TCG Bayraktar” ‘ın 2017 yılının şubat ayında, Cumartesi günü denize indirilecek olan TCG Sancaktar’ın ise 2017 yılının Ekim ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığında göreve başlaması planlanıyor.

Furtrans Grubu ve Anadolu Tersanesi:

1969 yılında temelleri M. Faruk Ürkmez tarafından atılan FURTRANS Grubu, bugüne kadar doksan (90) adet gemiyi Türkiye’de inşa etti.. Denizciliğin her alanında faaliyet gösteren FURTRANS Grubu, Süalp Ürkmez’ in atkılarıyla 2007 yılından itibaren savunma sanayi sektörüne katkı sağlamayı hedefleyerek Anadolu Tersanesini bünyesine katmış ve askeri projelere aktif olarak katılmaya başladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın “Askeri platformların tasarımı ve inşasının yurt içinde gerçekleştirilmesi” şeklinde belirlediği vizyon doğrultusunda çalışmalarına devam eden Anadolu Tersanesi, diğer özel sektör tersaneleri ile birlikte katıldığı ihale sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile 2009 yılında 8 Adet Süratli Amfibi Gemi (LCT) Tedariki Sözleşmesini imzaladı..

Sözleşme kapsamı Süratli Amfibi Gemilerin tasarımı tamamen yerli imkânlar ile gerçekleştirildi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimi sözleşme süresi içerisinde Ağustos 2012’de tamamlandı. Dünya denizlerinde sınıfının en süratli ve kapasiteli gemileri olan Süratli Amfibi Gemiler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kendilerine verilen yurtiçi ve yurtdışı görevleri başarı ile yerine getiriyor.

Birçok ülke deniz kuvvetleri teslim edilen LCT ve inşası devam eden LST tipi gemilere ilgi gösterdi ve bu kapsamda  ihracat çalışmalarına devam ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim