Kanada Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD yönetiminin talebi üzerine tutuklanan Meng’in bugün ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı ifade edildi. Meng’in ABD’ye iade edilmesi durumunda ise New York eyaletinin Doğu Bölgesi Mahkemesi’nde yargılanması bekleniyor.
ABD Adalet Bakanlığı, Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisanda soruşturma açmıştı. Çin’in Ottawa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Meng’in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak, Kanada’ya “Bir an önce bu yanlıştan dönün” çağrısında bulundu ve Meng’i serbest bırakması talep edildi. Büyükelçilik açıklamasında, “Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor” denildi.
BAKANLIK'TAN ÇAĞRI
Çin Dışişleri Bakanlığı da, Meng’in derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Bakanlık sözcüsü Geng Shuang yaptığı açıklamada Çin’in konuyla ilgili hem Kanada hem ABD nezdinde resmi girişimde bulunduğunu bildirdi. Sözcü, Çin’in gözaltı olayından ne zaman haberdar olduğu ve konunun Xi-Trump görüşmesinde gündeme gelip gelmediği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Yaşanan bu gelişmeden önce ise ABD, Huawei konusunda tüm müttefiklerini uyarmıştı. Ağustos ayında ABD’deki devlet kurumlarında ve bu kurumlar ile çalışan şirketlerde Huawei ve ZTE üretimi cihazların kullanımı yasaklanmıştı. Yeni raporlara göre bu yasağı sadece ülke sınırlarında uygulamakla kalmayan ABD, Huawei konusunda müttefiklerini uyardı.
Çinli teknoloji devinin büyük bir güvenlik riski oluşturduğunu iddia eden ABD, müttefiklerini Huawei marka telefonları ve telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmayı bırakmaya çağırmıştı. Özellikle Amerikan üslerinin bulunduğu ülkelerde, askeri alanda bu yasağa uyulması talep ediliyor.
ABD ordusu ise diğer ordular ile benzer şekilde iletişim faaliyetleri için kendi güvenli ağını kullanıyor. Ancak Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerde askeri alanlarda Huawei ticari ağlarda kullanıldığı için bu durumdan ABD’nin endişe duyduğu belirtiliyor.