ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynaklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi ve Koordinatörü Mary Burce Warlick, Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olarak artan enerji ihtiyacına dikkat çekerek, ABD'den de enerji ithal edeceğini umduklarını söyledi. Kaya gazının ABD'deki enerji manzarasını değiştirdiğine işaret eden Warlick, Türkiye'ye bugüne kadar sadece bir kez LNG sevkiyatı yapıldığını ancak yeni yüzer LNG terminallerinin devreye alınmasıyla yeni sevkiyatların mümkün olacağını kaydetti.
Geçtiğimiz hafta İstanbul'un evsahipliğinde gerçekleştirilen 22'nci Dünya Petrol Kongresi'nin ABD'li üst düzey bir konuğu da vardı. ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynaklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi ve Koordinatörü Mary Burce Warlick, Türk enerji yetkilileriyle birebir toplantılar gerçekleştirdi. DÜNYA Executive ile özel bir röportaj gerçekleştiren Warlick, Türkiye'nin enerji çeşitliliği konusuna olan stratejik yaklaşımın cesaret verici olduğunu söyledi.
Bölgedeki enerji güvenliği açısından çeşitliliğin önemine vurgu yapan Warlick Türkiye'nin daha çok Amerikan gazı almasını umduklarını söyledi. Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olarak artan enerji ihtiyacına dikkat çeken Warlick, sektörü geliştirmek için gösterilen çabanın bölgedeki diğer ülkelere de enerji sağlaması açısından taşıdığı anlama dikkat çekti.
Yüzer terminaller sevkiyat için kolaylık sağlayacak
Türkiye'nin en büyük destekçilerinden olduğu ve Güney Gaz Koridoru'ndaki iki ana bileşenden biri olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) örnek gösteren Warlick, "2018 sonuna kadar tamamlanması beklenen proje sadece Türkiye'nin kendi iç ihtiyacını karşılamak için ekstra 6 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak. TANAP aynı zamanda Azerbaycan'dan çıkan Hazar gazının Güney Avrupa'ya, daha sonra Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşmasına imkan tanıyacak. Enerji güvenliği açısından bu çok önemli bir katkı" diye konuştu.
Türkiye'nin gerek nükleer enerji santralleri gerekse yeni enerji ithalat tesisleri kurarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin yollarını aradığına işaret eden Warlick, "Türkiye ikinci FSRU (yüzer LNG terminali) gemisini devreye alıyor. Bu terminaller Türkiye'nin dünyanın herhangi bir yerinden gaz ithal etmesine imkan tanıyacak. Türkiye'nin ABD'den de enerji ithal edeceğini umuyoruz" dedi.
220 milyar metreküp ABD gazına ihracat izni
Bilindiği üzere ABD, Şubat 2016'dan bu yana Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) ihraç ediyor. İlk büyük ölçekli ABD gazının Sabine Pass terminalinden yola çıkmasından bu yana geçen bir yıl içinde 130'un üzerinden tankerle dünyanın çeşitli yerlerine sevkiyat gerçekleşti. Warlick'in verdiği bilgilere göre bu gazın yüzde 42'si batı yarımküreye giderken yüzde 29'u Asya, yüzde 15'i Orta Doğu ve Kuzey Afrika, yüzde 13'üyse Avrupa ülkeleri tarafından satın alınmış.
ABD Enerji Bakanlığı'nın serbest ticaret anlaşmaları olmayan ülkelere 220 milyar metreküpün üzerinde LNG ihracatına izin verdiğini söyleyen Warlick bu miktarın artık Amerika'da mevcut olduğunu belirterek, "Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, bu gazı ihraç etmek üzere Birleşik Devletler'deki dokuz tesisin yetkisini onayladı. Gaz üretimimiz de artmaya devam ediyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi 2035 yılında ABD'nin yılda yaklaşık 1 trilyon metreküp doğal gaz üreteceğini tahmin ediyor.
'Shale Gas Revolution' olarak nitelendirilen kaya gazının ABD'deki enerji manzarasını değiştirdiğine dikkat çeken Warlick ABD'den Türkiye'ye bugüne kadar sadece bir kez LNG sevkiyatı yapıldığını ancak yeni yüzer LNG terminallerinin devreye alınmasıyla yeni sevkiyatların mümkün olacağını söyledi. Warlick, "Sevkiyatların kesinlikle artmaya devam edeceğini ABD'li LNG şirketleri için Türkiye pazarındaki fırsatların artacağını öngörüyoruz. Bu konuda Türk şirketleriyle çalışmayı dört gözle bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak: Hüseyin GÜNGÖR / DÜNYA