CLK Boğaziçi Elektrik'in üç ayda bir açıkladığı "Gayrimenkulün Enerjisi Raporu"na göre, şirketin teknolojiye yaptığı yatırımla anlık olarak izlediği elektrik abonelerinin başvuru ve ikamet değişikliklerinden hareketle hazırlanan çalışması, İstanbul’un Avrupa Yakasındaki bina yapım hızını da gözler önüne seriyor.
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ekonomiye etkisini ortadan kaldırmak için gayrimenkul sektöründe atılmaya başlanan yeni adımlar, yılın ikinci yarısında da bunun devam edeceğinin ilk işaretlerini verdi.
Rapora göre, yılın ilk yarısında İstanbul’un Avrupa yakasında 72 bin 233 yeni konutta ilk defa oturum başladı. İlk 6 ayda her gün ortalama 395 aile sıfır eve yerleşti. Bu da her gün yeni inşa edilmiş oturuma hazır 50 dairelik 8 ayrı binanın oturumcusuyla buluşması anlamına geliyor.
Mayıs ayında sıfır eve taşınma rekoru
İstanbul'un Avrupa Yakasında geçen yılın ilk 6 ayında 51 bin 178 olan yeni konut sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 41,1 artarak 72 bin 233’e ulaştı. Geçen yıl ilk altı ayda her gün ortalama 279 abone yeni konutuna taşınırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam ortalama 395’e yükseldi. 2016 yılının mayıs ayındaki 14 bin 467 sıfır konuta taşınma hareketi bir rekor olarak ölçüldü.
Yılın ilk 6 ayında en fazla yeni dairelere yerleşme hareketi İstanbul’un Avrupa Yakasının kentsel dönüşüm üssü olarak bina yıkım ve yapım faaliyetlerinin yoğunlaştığı Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde yaşandı. Buralardaki sıfır binalara 25 bin 278 ailenin yerleşmesi dikkati çekti. Rakamlardaki artışa bakıldığında anılan bölgelerdeki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin meyvelerini vermeye başladığı görülüyor.
Konutlardaki ikinci el satış ve kiralama hareketliliğini gösteren "eski tesise abonelik" başlığında ise düşüş devam etti. Buna göre 2015’in ilk 6 ayında var olan binalardaki dairelere taşınma sayısı 182 bin 429 olurken, 2016’nın aynı döneminde yüzde 15,1’lik düşüşle 154 bin 726 şeklinde gerçekleşti. Mayıs ayı 22 bin 102 taşınmayla bu alandaki en düşük hareketin yaşandığı dönem olarak göze çarptı.
İkinci el alım ve kiralık alanında içerisinde Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar ve Bahçeşehir gibi önemli yerleşim bölgelerindeki hareket dikkati çekti.
Suriyeli yerleşimci sayısı geçen yıla göre yüzde 727 arttı
İstanbul’daki yabancı abone aileler arasında ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin aldığı pay da dikkati çekiyor. 2015’in ilk 6 ayında İstanbul’un Avrupa Yakasında 860 Suriyeli aile elektrik aboneliği için başvuruda bulunurken bu rakam 2016 yılının aynı döneminde yüzde 727 artarak 7 bin 117’ye ulaştı. Oturumcu ve işletmeci olarak bakıldığında İstanbul’un Avrupa Yakasındaki Suriyeli aile sayısı 10 bin 367’ye ulaştı.
İSTANBUL HABER AJANSI