• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

5G kullanıcı sayısı, 2025 yılında 2,6 milyara ulaşacak

5G kullanıcı sayısı, 2025 yılında 2,6 milyara ulaşacak
Ericsson Mobilite Raporu'na göre, 2025 yılının sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 65'i 5G kapsamasında olacak ve dünya genelinde mobil veri trafiğinin yüzde 45'i 5G üzerinden gerçekleşecek.

Ericsson (NASDAQ:ERIC), dünya genelinde 5G abone sayısının önümüzdeki altı yıl içinde hızla gelişen 5G ekosisteminden dolayı 2,6 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Ericsson Mobilite Raporu'nun 2019 sayısında, bu tahminlerin yanı sıra 2025 yılının sonuna kadar iletişim teknolojilerinin kullanımına dair diğer öngörüler de yer alıyor.

Sanal Gerçeklik (VR - Virtual Reality) akışları gibi çeşitli yeni tüketici davranışlarıyla birlikte akıllı telefon başına aylık veri trafiğinin 2025 yılının sonunda 7,2 GB'den 24 GB'ye çıkacağı tahmin ediliyor. Kullanıcılar, aylık 7,2 GB ile günde 21 dakika HD (1280 x 720) video izleyebilirken, 24 GB ile 30 dakika HD video ve ilave olarak 6 dakika Sanal Gerçeklik yayını izleyebiliyor.

Raporda ayrıca, 5G'nin 2025 yılının sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 65'ini kapsayacağı ve küresel mobil veri trafiğinin yüzde 45'inin 5G üzerinden geçeceği öngörülüyor.

2019 yılında Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Amerika'daki lider iletişim hizmeti sağlayıcılar 5G şebekelerini kullanıma sundular. 5G hizmetlerini geçtiğimiz Nisan ayında sunmaya başlayan Güney Kore'de büyük bir kullanıcı patlaması yaşandı. Ülke genelinde 2019 Eylül ayına kadar 5G'ye geçen kullanıcı sayısı 3 milyona ulaştı.

Ekim ayında 5G hizmeti sunmaya başlayan Çin'de ise ilginin büyük olmasından dolayı 2019 yılının sonuna kadar 10 milyon olması beklenen kullanıcı sayısı tahmini 13 milyon olarak güncellendi.

5G'nin hemen hemen tüm cihaz üreticilerinden geniş bir destek almasının çok cesaret verici olduğunu belirten Ericsson Başkan Yardımcısı ve Ağ Teknolojilerinden Sorumlu Yönetici Başkanı Fredrik Jejdling,"2020 yılında piyasa sürülen 5G destekli cihazların artması, 5G adaptasyonunun daha geniş ölçekli olmasını sağlayacak.O zaman sorulması gereken soru, kullanım senaryolarını tüketiciler ve kurumlar için uygulamaya dönüştürebilir miyiz değil, kullanım senaryolarını tüketiciler ve kurumlar için nasıl hızlı bir şekilde dönüştürebiliriz olarak değişecek. 4G dünyanın birçok yerinde güçlü bir bağlantı seçeneği olmaya devam ederken, ağları modernize etmek yaşadığımız teknolojik değişimin anahtarı olacak” dedi.

Mevcut artış göz önüne alındığında, 5G'ye geçişlerin LTE'den çok daha hızlı olması bekleniyor. En hızlı kullanıcı sayısı artışının, 2025 yılında abonelerin yüzde 75'inin 5G'ye geçeceği tahmin edilen Kuzey Amerika bölgesinde yaşanması bekleniyor. Bunu yüzde 56 ile Kuzey Doğu Asya ve yüzde 55 ile Avrupa'nın takip edeceği tahmin ediliyor.

Diğer tahminler ise şöyle: 2019 yılının sonunda 1,3 milyar olan toplam hücresel IoT bağlantı sayısı, yıllık yüzde 25 artışla 2025 yılının sonunda 5 milyara ulaşacak. 2025 yılında, bu hücresel IoT bağlantılarının yüzde 52'sini NB-IoT ve Cat-M teknolojilerinin oluşturacağı tahmin ediliyor.

Hindistan'daki akıllı telefon kullanıcı sayısının artması, Çin'deki akıllı telefon başına aylık veri trafiğinin yükselmesi, daha iyi cihaz özellikleri, verinin yoğun olduğu içeriklerin artması ve daha uygun maliyetli veri planları nedeniyle, 2019'un üçüncü çeyreğinde yıldan yıla trafik artışı yüzde 68'e yükseldi.

Raporda çeşitli kuruluşlarla ortaklaşa hazırlanan makaleler de yer alıyor

Raporda yer alan SK Telecom işbirliği ile hazırlanan bir makalede, Güney Koreli servis sağlayıcının seçili coğrafi bölgelerdeki müşterilerine birinci sınıf bir 5G şebeke deneyimi ve yenilikçi hizmetler sağlamaya odaklı bir 5G kümesi oluşturma stratejisini nasıl uyguladığı ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

MTN Group ile birlikte hazırlanan bir başka makalede ise Güney Afrika merkezli servis sağlayıcının, kullanıcı deneyimine ve müşteri sadakatine odaklanmasının, Ruanda ve Gana'da nasıl ölçülebilir ağ geliştirmeleri ve ticari kazanımlarla sonuçlandığı detaylarıyla aktarılıyor.

Raporda servis sağlayıcıların ücret tarifeleri de derinlemesine inceleniyor ve 5G hizmetlerini sunmaya başlayan servis sağlayıcıların büyük bölümünün 5G paketlerini en yakın 4G paketine göre yüzde 20 daha yüksek fiyatlandırdığı görülüyor. Son olarak IoT teknolojilerinin, otomotiv ve ulaşım uygulamalarındaki farklı kullanım senaryolarıyla ilgili gereksinimleri nasıl karşıladığını açıklayan bir makale bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim