Günümüzde, şifreleme sistemleri büyük önem taşıyor. Ancak mesajlaşma uygulamalarında kullanılan uçtan uca şifreleme teknikleri bile bazen yetersiz kalabiliyor. Bunun için araştırmacılar uzun bir süredir 4D kuantum şifreleme üzerinde çalışıyordu. Bugün ise 4D kuantum şifreleme için ilk somut adımın atıldığı açıklandı.
İletileri güvence altına almak için 4D kuantum şifreleme sistemini kullanmak, saldırıya daha az olanak sağlayan ağları oluşturmada büyük önem taşıyacak. Bu sistemin testleri laboratuarlarda test edilip başarıya ulaşıldıktan sonra, diğer sinyaller ve hava türbülansı gibi etmenlerde nasıl bir performans sergileyeceği ölçüldü.
Ottawa Üniversitesi araştırmacıları, çatı katında iki bina arasında yüksek boyutlu kuantum şifreleme ile bir mesajı başarıyla göndermeyi başardı.
En basit seviyedeki kuantum iletişimi genellikle bilgiyi ikili bir sistemde kodluyor. Bireysel fotonlar iki nokta arasında gönderilir; her biri 1 veya 0 biti temsil ediyor.
Ancak, yüksek boyutlu kuantum şifreleme her bilginin iki katına kadar veri sıkıştırabiliyor. Böylece katlanarak daha fazla bilginin iletilmesi mümkün oluyor. Foton başına 2-bit bilgi 4 sinyal olasılığını açıyor. Bu sayede; 00, 01, 10 ve 11 olmak üzere 4 boyutlu kuantum şifreleme sağlanıyor..
Araştırmacılar, 4D kuantum şifrelemeyi dış ortamda şimdilik 3 km'lik bir alanda test etti. Ancak bu şifreleme sisteminin günlük hayatta kullanılmasında parazitler olmsuzluklar yaratıyor. Araştırmacılar bir sonraki testlerini 5.6 km'lik bir mesafeden yapacaklarını daha sonra bu testleri dışarıda ve zeminde yapacaklarını dile getiriyor.