Bi̇li̇m, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Faruk Özlü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile bakanlıkta OSB'lerde "mesleki ve teknik anadolu liseleri" kurulmasına ilişkin protokolün imza törenine katıldı.
Türkiye'nin en önemli zenginlik kaynağının genç nüfusu olduğuna işaret eden Özlü, gençler yarınlara ne kadar iyi hazırlanırsa, ülke geleceğinin de o kadar iyi olacağını söyledi.
Özlü, söz konusu protokolle Türkiye'nin rekabet gücü ve refahını artırmak, sürekli kılmak için daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçişte zaruri olan mesleki eğitim sistemini güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Özlü, "Protokol kapsamında bilim, teknoloji ve sanayi politikaları doğrultusunda ihtiyaç duyulan insan kaynağı profilini belirlemeye ve yetiştirmeye yönelik, Milli Eğitim Bakanlığımız ile koordinasyon içinde çalışacağız. Ülkemizdeki tüm OSB'ler içinde mesleki ve teknik anadolu liseleri yani teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içinde, en az 300 teknik kolej kurmak." şeklinde konuştu.
"Teknik kolejlerin yapımının krediyle desteklenmesini sağlayacağız"
OSB'ler ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında köprü vazifesi göreceklerini anlatan Özlü, şunları kaydetti:
"OSB'lerde var olan sektörlere yönelik atölye ve laboratuvar öğretmenlerine işbaşı eğitimleri vereceğiz. Öğrencilerimize, OSB'lerdeki işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanları sağlayacağız. OSB'lerdeki mevcut çalışanlara yönelik meslek geliştirme ve uyum kursları açacağız. OSB'lerde teknik kolej yaptırılması ve açılacak olan teknik kolejlerin bina yapım işlerinin krediyle desteklenmesini sağlayacağız. Teknik kolejlerde icra edilecek teorik ve pratik eğitim programları sayesinde, nitelikli ara elemanlar yetiştireceğiz."
"Mezun olduktan sonra işsizlik sorunuyla karşılaşmasınlar"
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da yaptığı açıklamada, "İstiyoruz ki organize sanayi bölgelerindeki mesleki ve teknik okulları yaygınlaştıralım ve eğitim seviyesini üst düzeye getirelim. Buradan mezun olan öğrencilerimiz, hem sektörü tanısınlar hem de mezun olduktan sonra işsizlik, istihdam sorunuyla karşılaşmasınlar." dedi.
Yılmaz, "Meslek eğitimini, memleket meselesi olarak görüyoruz. Gayemiz, nitelikli meslek eğitimini vermektir. Organize sanayi bölgelerindeki okulların sayısını, öğrencilerin sayısını ve verilen eğitimin niteliğini artırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.