İstanbul Yeni Havalimanı 2017'de toplam 30 bin kişiye, tam kapasite çalışmaya başladığında 100 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Havalimanında ağırlık olarak düz işçi ve personel sayısındaki artışa bağlı olarak, başta muhasebe, İK, finans olmak üzere tüm departmanlarda işe alım yapacak. 2017 itibariyle havalimanı işletmeciliği kadrolarında da alımlara başlanacak. Özellikle sivil havacılık konusunda deneyimli CV’ler bekleniyor.
İstanbul Arnavutköy’de 76.5 milyon metrekarelik alana inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazında yıllık 90 milyon, tamamlandığında ise yıllık 200 milyonun üzerine çıkarılabilir yolcu kapasitesiyle hizmet verecek. Dünyanın en büyük hublarından biri olacak havalimanı 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek ve günlük iniş – kalkış sayısı 3 bin 500 adete ulaşacak. İstanbul Yeni Havalimanı 2018 yılının ilk çeyreğinde faaliyete girecek.Projede, Ekim ayı itibariyle 2 bini beyaz yaka olmak üzere 21 bin 500 çalışan görev alıyor. Havalimanı işletmeye açıldığında ise 100 bin kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak.
Projenin önümüzdeki yıl toplam 30 bin kişiye iş sağlaması bekleniyor. Yeni alımlarda çoğunlukla düz işçi denilen niteliksiz personel seviyesinde olacak, fakat büyümeye paralel olarak diğer ekipler de büyüyecek. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. İK Direktörü Demet Gürsoy, “İnşaat projesinde mavi yaka çalışanları istihdam ediyoruz. Ama personel sayısı arttıkça buna destek veren satınalma ekiplerinde, destek birimlerinde, idari işlerde, insan kaynaklarında, finansta domino etkisi ile personel sayıları artacak. Her birimde doğru orantılı bir artışla alım yapacağız” diyor.
HAVACILIKTA DENEYİMLİ CV BEKLENİYOR
2017 itibariyle havalimanı işletmesi için de alımlar başlayacak. Terminal işletmeciliğinden bant sorumlularına, güvenlik kadrolarından duty free çalışanlarına, yer hizmetlerinden apron kadrolarına her kademede alım yapılacak. Özellikle sivil havacılık konusunda deneyimli kişilerden CV bekleniyor.
Gürsoy, “Proje tamamlanmaya başladıkça inşaattaki sayılar azalıp, işletmedeki çalışan sayısı artıyor olacak. Bir avantajımızda da inşaat kadrosundakiler, yer teslimleri tamamlandıkça bu tarafa da transfer kadrolarımız olacak. Mesela teknik kadrolarda inşaatlarda çalışan mühendis arkadaşlara fırsat yaratıyor olacağız. Müthiş bir bağlılık var. Bir Türk şirketiyiz duygusal bağ kuruyoruz. Ne gibi görevler verebiliriz diye uzun soluklu ilişkimizi devam ettirmek istiyoruz” diyor.
ÖNCELİK BÖLGEDE
Beyaz yakada 6 ayda 200 bin CV alan İYH’nın önceliklerinden biri de yerel istihdama katkı sağlamak. İçindeki bulundukları bölgeden ve köylerden, Arnavutköy, Eyüp, Yeniköy, Durusu, Tayakadın, İmrahor, Sultangazi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye’den toplam 1.307 çalışan istihdam edilmiş.
MUHTARLARLA WHATSAPP GRUBU
Görsoy bölge halkının istihdamı için muhtarlarla whatsapp grupları kurduklarını da söylüyor: “Arnavutköy, Durusu, Eyüp, Yeniköy bizim için avantaj. Buralardaki belediyelerle çok iç içeyiz, onlar kanalıyla gelen, niteliksiz, herhangi bir uzmanlığı olmayan, düz işçi dediğimiz mavi yaka alımını bu kanallardan gerçekleştiriyoruz. Bahsettiğim bölgelerde yaşayan muhtarlarla whatsapp grupları var, onlarla yazışıyoruz, yine çalışanların tanıdıkları vs olabiliyor.”
KİMLER ARANIYOR?
Şu anda devam eden inşaat projesinde başta düz işçiler olmak üzere inşaat mühendisleri, mimarlar ve idari kadrolar aranıyor.
Havalimanı açılış döneminde hava limanı işletmesi faaliyetindeki tüm uzmanlık gerektiren Prime Class ve CIP hizmetler, lojistik faaliyetler, mekanik bakım ve onarım birimleri, yangınla mücadele ekipleri, duty-free çalışanları, tüm yer hizmetleri, havalimanı terminal işletmecileri, apron görevlileri, bagaj taşıma sistemleri görevlileri, otopark ve vale birimleri, çevre ve doğa ekipleri, yiyecek içecek alanlarındaki tüm kadrolar, güvenlik, temizlik ve idari işler gibi kadrolar başta olmak üzere, destek kadrolar olarak adlandırılan muhasebe, iş geliştirme, hukuk, bilişim teknolojileri, kurumsal iletişim, havacılık ve havacılık dışı pazarlama ve insan kaynakları gibi kadrolarda alım yapılacak.
6 kuş gözlemcisi çalışıyor
İGA’da Ocak 2014’te bir çevre departmanı kurulmuş. 22 kişilik departmanda çevre mühendisleri, sosyologlar ve 6 da ornitolog (kuş gözlemci) var. Ornitologlar göç mevsimlerinde 1 Mart-30 Mayıs ve 1 Ağustos -1 Kasım’da sahada gözlem yapıyorlar, kuş kayıtlarını alıyorlar. Bunun için iki yıl da bir kuş radarı kiralamışlar, şimdi işletme sırasında da kullanabilmek üzere 1 milyon Euro’luk 3 boyutlu veri analizine yönelik bir radar sisteminin siparişi verilmiş. İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren, şu ana kadar 100 bin kardelen soğanını, toplamda 150 binin üzerinde soğanı ve aynı şekilde 450 kaplumbağayı proje sahasının içinden dışına taşıdıklarını söylüyor. Çevre departmanının ana gündem maddelerinden biri de kadın istihdamı ve lokal istihdam. Özeren yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Evde oturan kadınları aktif olarak gelir sahibi etmeye yönelik projeler geliştirmeye bakıyoruz. 9 doğrudan ve dolaylı köyle ilişkimiz var. Köy köy dolaşıyoruz, halkın proje ile ilgisini arttırmaya çalışıyoruz. Köydeki kadınların evde durarak üretikleri ürünleri, mesela reçelleri, tarhanaları havalimanında değerlendiriyoruz. Bir mikro site oluşturup doğrudan sipariş usulü çalışanlar kadınlarla çalışanlar arasında köprüyü kuracak şekilde çalışmaya başladık. Yerel istihdam için de mevcuttaki yerel istihdamı sağlayacak potansiyel nedir onun çalışmasını yapıyoruz, yerel halkla İK arasında bir köprü oluşturuyoruz. İhtiyaca göre de bu kaynağının kapasitesini geliştirmeye çalışıyoruz, meslek edindirme merkezleri, ilçe eğitim müdürlükleri ile çalışıyoruz, beraber eğitim programları hazırlıyoruz.“