Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2020'ye kadar milli bir haberleşme şebekesi kurmayı planladıklarını belirterek, "Hedefimiz 5G ve ötesi teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesini sağlamak ve ticari olarak 5G'yi dünyada hizmete sunan ilk ülkelerden olmak." dedi.
Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla KOSGEB tarafından düzenlenen "Stratejik Ürün Destek Programı Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iletişim altyapısını yerli ve mili ürünlerle kurma yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Hükümetin son yıllarda attığı adımlarla Türkiye'nin kendinden emin, güçlü, değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran, geleceğe küresel oyuncu olarak ilerleyen bir ülkeye dönüştüğünü vurgulayan Arslan, yerli sanayi ve iletişim altyapısız küresel bir oyuncu olunamayacağını dile getirdi.
Arslan, Türkiye'nin yerli üretici için her anlamda fırsatlar sunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Ülkenin her yerini yatırım alanı ve şantiye haline getirdik. Türkiye'de hafif raylı sistemlere, metrolara, hızlı tren ve karayolları tünellerine, iletişim hizmetlerine büyük yatırımlar yapıyoruz. Yerli sanayimizi geliştirerek ürettiğimiz milli ürünlerle dünya çapında küresel üretici ve ihracat ülkesi olmayı hedefliyoruz. Son 15 yılda Türkiye'de adeta bir devrim gerçekleştirdik. Bugün Türkiye yerli gözlem uydularını üretebiliyor, yerli haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalarını yürütüyor, kendi 4,5G baz istasyonlarını üretiyor, milli demiryolu endüstrisini büyütmek yönünde adımlar atıyor. Kendi milli yüksek hızlı trenimizin yapılmasıyla ilgili süreçleri başlattık. Yeni alacağımız 96 sette kademe kademe yerlilik ve millilik oranını artırarak tamamını üretebilir hale gelmek adına adımlar atıyoruz."
"Yerli yatırımcı ve yazılımcıya büyük destekler veriyoruz"
Haberleşme altyapısının milli olmasının ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Arslan, Türkiye'nin internet altyapısının gelişim hızının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu bildirdi.
Arslan, "Türkiye'yi geleceğe taşımak istiyorsak bu altyapıyı kendimiz üretmeliyiz. Bu kapsamda, yerli yatırımcıya, yerli yazılımcıya, yerli içerik üretenlere büyük destekler veriyoruz. Sektöre yönelik Ar-Ge faaliyetleri için kaynak aktarmaya devam ediyoruz. Ar-Ge'yi ve yerli üretimi teşvik edecek birçok yükümlülük getirdik. Bu yükümlülükler yerli ve milli üreticilerimiz açısından önemli bir teşvik olarak görülmeli. Temmuzda haberleşme teknolojileri kümelenmesini faaliyete geçirdik. Bugün itibarıyla bünyesinde Ar-Ge yapan ve ürün geliştiren 126 firmayla 7 bin çalışan bulunuyor. Şu an üzerinde çalıştıkları 'uçtan uca milli şebeke' projesiyle ülkemiz adına çok önemli bir adımın eşiğindeler." diye konuştu.
2020'ye kadar milli bir haberleşme şebekesi kurmayı planladıklarının altını çizen Arslan, "Hedefimiz 5G ve ötesi teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesini sağlamak ve ticari olarak 5G'yi dünyada hizmete sunan ilk ülkelerden olmak. Bunun yanında ithal edilecek 4,5G mobil şebekelerinde kullanılan altyapının önemli kısmının yerli olması için projeler de devam ediyor. Böylece, milyarlarca dolarlık yatırımı yerli imkanlarla yapabilir hale geleceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, KOSGEB ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından imzalanan protokolle KOBİ'lerin özellikle bilişim altyapısına yönelik yerli ürün üretiminin artırılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"KOSGEB'in 5 milyon liraya kadar KOBİ'lere sağlayacağı destekle özellikle siber güvenliğin akıllı ulaşım altyapılarını, haberleşme ağlarından uydulara kadar birçok kritik altyapının ara ürünlerini Türkiye'de üretebilir hale geleceğiz. Ar-Ge'ye daha fazla kaynak aktarmamız gerekiyor. Ortaya çıkan özgün ürün ve projelerin kat kat geri dönüşü olacaktır. Ülkemizin petrolden sonra en fazla ithalat yaptığı bu alanda KOBİ'lerimiz daha az çekinerek Ar-Ge yapabilecek, uluslararası marka üreten konuma yükselebilecek."
Bakan Arslan, son 15 yıldır başarılara imza atan PTT'nin faaliyetleri arasındaki kargo, lojistik, bankacılık, özellikle e-devlet ve e-posta hizmetlerinde yapılacak geliştirmeler konusunda da "Stratejik Ürün Destek Programı" kapsamında PTT ve KOSGEB'in ortak çalışma yürüteceklerini bildirdi.
"Yerlileşme ve millileşme konusunda seferberlik başlattık"
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da Türkiye'de yerli ve milli üretimin desteklenmesine yönelik çalışmaların kurumlar arasında da iş birliğine dönüşebilmesi amacıyla KOSGEB ile protokol imzaladıklarını söyledi.
Türkiye'nin son dönemde her alanda yerlileşme ve millileşme konusunda seferberlik başlattığını hatırlatan Sayan, bu alandaki çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.
Sayan, 5G'yi yerli ve milli altyapıyla kurabilmek için tüm imkanların seferber edildiğini vurgulayarak, "KOSGEB ile elektronik haberleşme sektörü özelinde de yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi noktasında atılacak adımları belirlemiş olduk. 5G için hazırlık yapacak tüm yerli ve milli firmalar bugün burada. Bir olacağız, diri olacağız, hep birlikte başarıya ulaşacağız." diye konuştu.