• BIST 9494.73
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 18 ay erken bitmesi hedefleniyor

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 18 ay erken bitmesi hedefleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü'nün 18 Mart 2022'de açılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni'ne katıldı.

Erdoğan buradaki konuşmasında, Çanakkale Köprüsü'nün 18 ay erken bitirilerek 18 Mart 2022'de açılacağını bildirdi.

Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damgalarını vurduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Geçen yıl temelini attığımız, bugün de kule keson ilk beton dökümüyle, deniz dibi kazık çakımını yaptığımız 1915 Çanakkale Köprüsü, birçok açıdan rekorların köprüsüdür. Bunu bildiğiniz gibi yap işlet devret anlayışıyla yapıyoruz. Burada cebimizden para çıkmayacak. Yapan, işleten ve ondan sonra devreden bir ekonomi anlayışıyla bu adımı atıyoruz. Tabii bunun bitiş tarihi sözleşmeye göre 2023 sonuydu. Görüşmelerimizi yaptık, görüşmeler sonunda 18 ay erken bitirerek inşallah 18 Mart 2022'de köprüyü açacağız. Nasıl iyi mi? Bak şimdi bugün çırpınıyor deniz. Burada artık feribotlar da çalışmaz, zorluk var. Öyle mi? Ama asma köprümüz yapıldıktan sonra artık böyle bir şey kalmayacak."

Çanakkale Köprüsü temel atma törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile eşi Semiha Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu katıldı.

Finansman yabancı bankalardan

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin ekonomisi için "sıkıntılar var, zorluklar var" diyenlere bu projenin en güzel cevap olduğunu vurgulayarak, bu projenin finansmanının yüzde 70'inin yabancı bankalardan sağlandığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, "1 milyar 700 milyon euro kredi ihtiyacı varken, 2 milyar 700 milyon eurodan fazla talep geldi. Talep edenlerin bir kısmını da alamadık. İşte bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Türkiye'ye olan güveni gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kule testleri tamamlandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatına ilişkin, "Kulelerin testlerini bitirdik. Her kulenin yüksekliği 318 metre. Ayrıca tepe yüksekliği 333 metre ile sadece boy olarak değil, kule yüksekliğiyle de rekor kırmış olacağız. 46 metrelik tabya genişliğiyle dünyanın birçok köprüsünden farklı olarak adeta iki ayrı köprü yapacağız ve bu iki köprüyü 9 metrelik bağlantı girişleriyle birbirine bağlayacağız." dedi.

Arslan, kazık çakım işlemlerinin kısa sürede bitirileceğini belirterek, "Kısa sürede bu kazıkları çakmak suretiyle imal ettiğimiz keson beton blokları buraya nakledip böylece köprünün imalatlarına başlamış olacağız." diye konuştu.

Tüm zemin etütleri bitti

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de yüklenici firmalar adına yaptığı konuşmada, köprünün temelinin geçen yıl atıldığını anımsattı.

Aradan geçen süreçte önemli mesafeler katedildiğini belirten Özdemir, "Köprünün tüm zemin etütleri, hafriyat ve deniz dibi tarama çalışmalarıyla kesonların imal edileceği kuru havuzlar tamamlandı. Geçen cuma projenin finansman çalışmalarını tamamladık. Bugün kesonların ilk betonunu atacağız. Aynı zamanda köprünün Asya tarafındaki ayağına da ilk kazık çakım işlemini gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Geçen yıl, Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi ortak girişimi tarafından 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif edilerek yapım ve işletim hakkı alınan Çanakkale Köprüsü'nin 2,023 metrelik ana açıklığı bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim