Hükümet küresel durgunluğa meydan okuyan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklı 'vizyon paketi' hazırladı. Meclis'e gönderilen yaklaşık 100 maddelik tasarıda, ihracatçıya iki yıllığına yeşil pasaport verilmesinden yurt dışındaki gayrimenkulünü satıp parasını getirene sınırsız güvenceye, yatırımcıdan tek kuruş imar, inşa harcı alınmamasından turizmin de ihracat sayılmasına kadar önemli başlıklar yer alıyor... İşte 100 maddeden birkaçı...
* İhracatçı firma yetkililerine 2 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilecek.
* Nitelikli yabancıların Türkiye'de çalışmasını kolaylaştıracak Turkuaz kart uygulaması yaşama geçiyor.
* Yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi teşvik ediliyor. Bu kez sadece para, altın, döviz değil gayrimenkulünü satıp getiren de her türlü güvenceden yararlanacak. Vergi alınmayacak, inceleme yapılmayacak.
VERGİLER İNDİRİLİYOR
* İşletme gelirinin yüzde 85'ini ve daha fazlasını yurt dışından müşteri getirerek sağlayan firmalardaki nitelikli personelin ücreti üzerinden vergi alınmayacak.
* Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara 5 yıl süreyle, emlak vergisi muafiyeti tanınıyor. İnşa edilen binalardan inşaatimarla ilgili harçlar da alınmayacak.
* Bireysel emeklilik sistemi ve hayat sigortalarında 10 yıl ve üzeri kalanlardan gelir vergisi alınmayacak.
* Faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması için destekler artırılıyor. Mevcut istisnalar her türlü kira sertifikası ihracını kapsayacak şekilde düzenleniyor. Sabah'ın haberine göre, farklı kira sertifikası türlerine göre düzenlenen kağıtlar ve bunların teminatlarına ilişkin düzenlenen her türlü kağıttan damga vergisi alınmayacak.
* Ticari işletmelere dahil binalar için yapılan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider yazılabilecek.
* Yüksek ve orta-yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin imalatında maliyetler düşürülüyor. Uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla söz konusu ürünlerin imalatına ilişkin olarak imalatçı-tedarikçi arasında düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası geliyor.
ÇEKLER KAREKODLU OLUYOR
Artık çekler 'karekodlu' olacak. Çek verenin rızası olmadan, son 5 yılda yazdığı çekler, ödeme geçmişi, borçları, cep telefonundan sorgulanabilecek. Böylece kişiler, o çeki kabul edip etmeyeceğine çek kredibilitesini görerek karar verecek. Çek hesabı açma yasağı şirket yöneticilerine de gelecek.