• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 0 °C

10. Ulaştırma Şurası

MUSA ALİOĞLU

Cumhuriyet rejimi ile başlayan kalkınma yarışında  ulaştırma gibi önemli bir kavramın hayata geçirilmesi için bugüne kadar tam 9 kez ulaştırma şurası toplanmış. Şura veya çalıştay adına ne dersek diyelim elbette bu çalışmaların yararı görülmüş olacak ki, 10'uncu Ulaştırma Şurası için hazırlıklar başlatıldı.  DHMİ Genel Müdürlüğü'nde Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 hedef ve vizyonunu ortaya koyma çalışmasının ilk ayağı olan açılış toplantısında, Şura koordinatörü olarak görev alan Prof. Dr. Metin Yerebakan’ın sunumunu gerçekleştirdi ve Şuranın 2009 yılının son aylarında İstanbul'da yapılaması için mutabakata varıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; şuranın asıl amacını “Ulaştırma Bakanlığı olarak, Cumhuriyet’imizin 100. yılında ulaşım ve haberleşme alanında ulaşacağımız seviyeleri belirlemenin çalışması olarak” tanımladı.
27 Eylül 2009 – 01.Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan 10.Ulaşım Şurası öncesinde 4 ana başlıkta çalıştay grupları oluşturulması soruna ne kadar ciddi yaklaşıldığının bir göstergesi olsa gerek.  Oluşturulacak çalıştay gruplarının 1) Karayolu 2) Havayolu 3) Denizyolu 4) İletişim ana başlıkları altında yapılmasının doğru bir tespit olduğunu vurgulamak gerek. Bakanlık görüşlerine baktığımız zaman meselenin ne kadar ciddi olarak ele alındığınıda görmek için bu satırları iyi okumak ve anlamak gerekir diye düşünüyorum.

""Ulaştırma ve haberleşme; ülkelerin ekonomik yönden gelişerek güçlenmelerine ve sosyal refahın yaygınlaşarak artmasına imkân sağlayan başlıca sektörlerdir. Dünyamızın  temeline yerleşen ve sürekli yenilenen ulaşım ve haberleşme alt yapısı yerel ekonomileri küresel ekonomiye entegre etmiş, hayatı bağlantılı hale getirmiştir. Ulaşım ve haberleşme teknolojileri, yeni, kökten ve geriye dönüşümsüz nitelikte küresel ekonominin gömülü gücü olmuştur.  Büyük bir hızla  gelişmekte olan haberleşme ve ulaşım çözümleri, memleketimizi daha da rekabetçi kılacak politika ve stratejilere zorlamaktadır. 2009 – 2013 Stratejik Planı’nda bakanlığımızın vizyonu “Ulaşım ve iletişim hizmetleri ile bilgi teknolojilerinin, çağdaş uygarlık seviyesinin de üstünde sunulmasını sağlayarak, ülkemizin küresel rekabet gücünü ve insanların yaşam kalitesini artırmak” olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızın bu vizyona ulaşması kuşkusuz ileri teknoloji ve mühendisliğin birleştiği uzun soluklu ve etkili ulaştırma ve haberleşme planlamaları ile mümkün olacaktır. Bu hedef doğrultusunda ulaşım ve haberleşme alanında ekonomik ve sosyal kalkınması belirli bir düzeye getirilmiş, bireylerine çağdaş uygarlığın her türlü nimet ve fırsatlarını sunabilme yolunda büyük atılımlar yapmış bir “2023 Türkiye’si” düşünebilmek için 10. Ulaşım Şurası’nı yapmak kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bu çabaya hizmet etmek üzere ulaştırma ve haberleşme sektörlerinin geçirdiği değişim dinamikleri içinde şeffaf, katılımcı, paylaşımcı, demokratik, verimli, hızlı, güvenli, yüksek teknolojiye dayanan akıllı, ekonomik ve rekabetçi bir ulaşım ve haberleşme sisteminin yeniden tasarlanmasına yönelik hedef, önlem ve öncelikleri belirlemek amacıyla yapılması planlanan “10. Ulaşım Şurası: Hedef 2023”  ülkeye  yalarlı olur kanaatindeyiz"

Bu satırların altına imza atmaktan zerrece çekinmeyen ve her satırına yürekten katılan birisi olarak şuranın havayolu ayağının çok iyi örgütlendiğini söylemek isterim. Burada teker teker adlarını sayma imkanımın olmadığı, her biri kendi alanında yetkin ve donanımlı olan söz sahibi  insanların sunacağı bildiriler sektörün önünü açacaktır. Belki hiç bir zaman hiç bir yerde dile getirme fırsat ve imkanı olmayan yeni ve farklı görüşler bu çalıştaylarda dile getirilecek. İnanıyorum ki, sivil havacılık sektörümüzün önemli simalarının görev aldığı bu komisyonlarda herkes üzerine düşen görevi layıkı ile yapacaktır. Havacılık bana göre teorisiz de olmaz. İşin teorisini de yine pratiği hayata geçiren, ama birer  teorisyen olma özelliği de taşıyan bu değerli katılımcılara büyük görev düşüyor. Topluma havacılığı tanıtma, sevdirme ve benimsetmede bir kilometre taşı olacak olan 10. Ulaştırma Şurası'nın en temel özelliği ve önemi, cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'teki vizyonu gözler önüne sermektir. Bu imkanı sektörümüze sağlayan başta Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere, Bakanlık Müsteşarı  Sayın Habip Soluk, Müsteşar Yardımcısı  Sayın Suat Hayri Aka, SHGM Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru ve DHMİ Genel Müdürü Sayın Orhan Birdal'a katkı ve emekleri için sektör adına teşekkürü borç biliyoruz. Sağolsunlar. Şuranın hayırlı olması dileğiyle.

Bu yazı toplam 3898 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim