• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul’da kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul’da kutlandı
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yılı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmasında “Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir” dedi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda İstanbul’da Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde düzenlenen etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın  93’üncü yılı nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

“Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir” diyen İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Tarih boyunca denizi iyi kullanabilen, deniz hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirebilen ülkeler diğerlerine göre daha fazla başarıya ulaşmışlar, dünya refahından daha fazla pay sahibi olabilmişlerdir.

Tarihimizin her döneminde denizcilik alanında pek çok başarı ve zafer kazanan ulusumuz, Osmanlı devletinin son zamanlarında yabancı ülke gemilerine tanınan ayrıcalıklar nedeniyle maalesef deniz ticaretinde ve denizcilik alanında ilerleme kaydedememiştir.

Ulusal Kurtuluş Savaşımız sonrasında imzalanan Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenliği tüm dünyada tescil edilerek, siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşam alanlarında yeni bir sayfa açılmıştır. Bu tarihi milattan sadece 3 yıl sonra, büyük Atatürk’ün direktifine istinaden 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” tüm dünyaya ilan edilmiştir.

350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazları (Kapitülasyonları) sona erdiren bu Kanun ile, sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de hayati önemi haiz bir adım atılmıştır.

Kabotaj kanunundan 10 yıl sonra, 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montö Boğazlar Sözleşmesi ile de Türkiye’nin egemenlik haklarındaki bütünlük tesis edilmiştir.

Kazanılan bu değerlerin bilinci içerisinde ve Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız.” vasiyeti doğrultusunda, yüce milletimizce büyük bir azim ve kararlılıkla çalışılarak, denizciliğimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarılabilmiştir.

Türk denizciliği bugün ulaşmış olduğu düzeyi, Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’in kazanımı olan Kabotaj Kanunu’na, o ilk yılların inanılmaz çabalarıyla elde edilen düzenlemelere ve sonuçlarına borçludur. Bugün taşımacılıktan balıkçılığa, gemi inşa ve onarımından sigortacılığa, deniz turizminden limancılığa, ikmal hizmetlerinden deniz eğitimine, denizciliğin her alanında gösterdiğimiz gelişme ve başarılar, Cumhuriyet’in ve onun ilk yıllarında elde edilmiş olan Kabotaj Hakkının yarattığı olağanüstü imkan sayesindedir.

Bu vesileyle, Denizcilik sektörümüz adına, Mavi Vatanımız olarak kabul ettiğimiz deniz yetki alanlarımızda hak ve menfaatlerimizin korunmasına büyük önem atfettiğimizi ifade etmek ve şu an Doğu Akdeniz başta olmak üzere denizlerimizde bu yönde yoğun ve etkin bir gayret ortaya koyan denizcilerimize şükranlarımızı sunmak istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bu sektörün gelişmesinde ve ilerlemesinde emeği geçen tüm denizcilerin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum.”

Törene katılan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya , Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da birer konuşma yaptılar.

Törende kısa bir konuşma yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Türk denizciliği askeri anlamda geldiği yerle dosta güven düşmana korku vermektedir” dedi ve Deniz Kuvvetleri’nin teknolojik imkanlarının milli teknolojilerle artırıldığını söyledi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, konuşmasında denizcilik sektöründe son yıllarda nasıl bir atılım yapıldığını sayılar vererek anlattı.

Yapılan konuşmaları ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehteran Takımı ve eski ismi Yüksek Denizcilik Okulu olan İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Bando Takımı da gösteri yaptı.

kabotaj_bayrami_istanbul_1.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_2.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_3.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_4.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_5.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_6.jpgkabotaj_bayrami_istanbul_7.jpg

DENİZ HABER AJANSI

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim